Veniturile au avansat cu 21,4%, la 1.490 de miliarde de ruble.

In 2016, profitul net al Rosneft a scazut cu 49% fata de anul precedent, din cauza declinului pretului mediu al titeiului.

Producatorii de petrol din Rusia au fost ajutati in perioada preturilor scazute ale petrolului de sistemul fiscal care ofera facilitati pentru astfel de situatii si de cotatia redusa a rublei, care a mentinut costurile la un nivel scazut.

Rosneft a cumparat in toamna anului trecut o participatie de control la producatorul de petrol de dimensiuni medii Bashneft, care ii va aduce economii de 40 de miliarde de ruble.

Rusia devine cel mai mare producator de petrol din lume

Potrivit Bloomberg, Rusia a devansat Arabia Saudita, ca cel mai mare producator de petrol din lume, in decembrie, luna in care ambele tari au inceput sa restrictioneze livrarile inainte de reducerile convenite de statele OPEC si din afara organizatiei.

Productia de titei a Rusiei a atins in decembrie 10,49 de milioane de barili pe zi, cu 20.000 de barili pe zi sub nivelul din noiembrie, scrie News.ro.

In Arabia Saudita, productia s-a redus de la 10,72 de milioane de barili pe zi in noiembrie la 10,46 de milioane de barili pe zi in decembrie, potrivit datelor publicate luni de Joint Organisations Data Initiative din Riad.

Este pentru prima oara din martie 2016 cand productia de petrol a Rusiei a fost mai mare decat cea a Arabiei Saudite.

Arabia Saudita si restul statelor OPEC au decis la sfarsitul lunii noiembrie sa reduca livraile de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, pentru o perioada de sase luni, incepand de la 1 ianuarie.

Producatori din afara OPEC, intre care si Rusia, s-au angajat la reduceri suplimentare. Pretul petrolului Brent a crescut cu circa 20% de la sfarsitul lui noiembrie.

Statele Unite au fost in decembrie al treilea mare producator de petrol din lume, cu 8,8 milioane de barili pe zi, comparativ cu 8,9 milioane de barili pe zi in noiembrie.

Exporturile de titei ale Arabiei Saudite au scazut in ultima luna a anului trecut la 8 milioane de barili pe zi, de la 8,26 milioane barili pe zi, cel mai mult dupa luna mai 2003.