"Profetul" Soros: Iesirea unei tari din zona euro este inevitabila. UE este in pragul unui colaps economic
Miliardarul George Soros considera ca iesirea unei tari din zona euro este probabil inevitabila si cere politicienilor sa aiba un "plan B" prin care sa previna colapsul economic al Uniunii Europene, scrie Reuters.
Soros nu a precizat care tara ar putea parasi zona euro, insa cel mai probabil candidat pare a fi Grecia, unde politicienii trebuie sa adopte saptamana viitoare masurile dure de austeritate cerute de institutiile financiare internationale in schimbul ajutorului extern de care statul are nevoie pentru a evita falimentul.
Miliardarul a reiterat ca moneda euro a avut inca de la inceput un defect fundamental, pentru ca nu a fost sustinuta printr-o uniune politica sau printr-o trezorerie comuna a statelor care au adoptat-o. "Euro nu a avut nicio prevedere pentru corectie. Nu a existat niciun aranjament pentru iesirea unei tari din zona euro, lucru probabil inevitabil in actualele circumstante", a spus el.
Desi considera ca "supravietuirea Uniunii Europene este de interes vital pentru toata lumea", Soros a aratat ca UE are nevoie de schimbari structurale pentru a evita un proces de dezintegrare. "Nu exista niciun plan B in acest moment. De aceea autoritatile se conformeaza conventiei si insista pe conservarea aranjamentelor existente, in loc sa admita ca exista defecte fundamentale care trebuie corectate", a afirmat miliardarul.
El considera ca liderii europeni trebuie sa adopte noi masuri pentru a remedia situatia din UE, referindu-se la felul in care criza datoriilor de stat din tarile puternic indatorate, de la "periferia zonei euro", testeaza coeziunea europeana in contextul nemultumirii contribuabililor din tarile mai bogate cu privire la pachetele de bailout. "Sa admitem ca suntem pe marginea unui colaps economic care incepe, sa zicem, in Grecia, dar se poate raspandi cu usurinta. Sistemul financiar ramane extrem de vulnerabil (...) Suntem la marginea prapastiei si este momentul sa recunoastem ca este nevoie de schimbare", comenteaza Soros.
Potrivit acestuia, printre masurile care ar putea fi adoptate de UE se numara crearea unui buget central european mai amplu, directionarea catre acesta a unei portiuni din veniturile din taxa pe valoare adaugata sau dintr-o taxa speciala asupra tranzactiilor financiare, infiintarea unei institutii europene de garantii pentru banci si triplarea fondului de bailout prin suplimentarea acestuia cu venituri din taxe.
Citeste si
Daca esueaza moneda europeana? Iti mai amintesti de monedele scoase din uz? FOTO