Ministrii de Finante din zona euro nu exclud posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie de imprumuturi totale de 90 miliarde euro, acordate timp de mai multi ani, fondurile fiind cu mult mai mari decat mecanismul de sprijin de 30 mld. euro stabilit pentru statul elen, potrivit publicatiei Handelsblatt.

Dobanda este mai redusa decat costurile de finantare cu care se confrunta Grecia pe piete, insa mai ridicata decat ratele percepute in mod normal pentru imprumuturi catre state din zona euro, si a fost aleasa pentru a reda incredere investitorilor ca statul elen se poate finanta in conditii normale.

 "Daca nu reusesc, atunci trebuie sa stranga si mai mult cureaua, ceea ce inseamna ca veniturile din taxe scad si economia se duce si mai rau la fund, si atunci se intra intr-o spirala a mortii. Acest pericol continua sa existe", a avertizat reputatul investitor.

Mecanismul de ajutor de 30 de miliarde de euro stabilit duminica de ministrii de Finante din zona euro nu reprezinta decat un prim pas, suma finala putand fi de cel putin doua ori mai mare, arata Handelsblatt.

"Un volum de credit de pana la 90 de miliarde de euro nu este exclus", precizeaza publicatia economica germana, citand surse apropiate Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Intr-o conferinta telefonica, ministrii au discutat despre un sprijin acordat Greciei pe o perioada de trei ani, timp in care statul ar trebui sa implementeze programul de redresare bugetara.

Contributia Germaniei la acest ajutor, cea mai mare din cadrul statelor Uniunii Europene, va fi mai mare decat cifra de 8,4 miliarde de euro.