"Ştim că obezitatea creşte riscul de boli grave şi de a muri de coronavirus, este deci vital să luăm măsuri pentru a îmbunătăţi sănătatea naţiunii noastre şi pentru a proteja NHS (Serviciul naţional de sănătate publică)", a declarat luni ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, într-un comunicat.

Campania "O sănătate mai bună", lansată de autorităţile sanitare britanice, "îi va invita pe oameni să adopte un mod de viaţă mai sănătos şi să piardă din greutate dacă au nevoie de acest lucru", au detaliat într-un comunicat reprezentanţii ministerului citat, care vor să lupte astfel împotriva "acestei bombe cu efect întârziat care este obezitatea", potrivit Agerpres.

Printre măsurile anunţate luni figurează interdicţia de difuzare la televiziune şi pe internet a reclamelor la alimente nesănătoase înainte de ora locală 21:00, "când copiii sunt cel mai predispuşi la expunere", precum şi obligativitatea impusă restaurantelor şi unităţilor de tip fast-food cu peste 250 de angajaţi să publice numărul de calorii ale preparatelor din meniurile lor.

Supermarketurile vor trebui să renunţe la promoţiile organizate pentru preparate "junk food" şi vor fi vizate de "interdicţia de a plasa acele produse alimentare în spaţii-cheie din magazinele lor, precum în faţa caselor de marcat şi a intrărilor".

Reţete medicale pentru plimbări pe bicicletă

În paralel cu extinderea ramurilor NHS consacrate pierderii în greutate, medicii generalişti britanici vor fi de asemenea încurajaţi "să prescrie exerciţii fizice" pentru pacienţii lor.

Potrivit unei surse de la Downing Street Nr. 10, citată de agenţia britanică Press Association (PA), această măsură ar putea să ia forma unor proiecte-pilot în cartiere în care rezidenţii au o sănătate precară, unde medicii vor putea "să prescrie sesiuni de mers cu bicicleta", care vor fi facilitate prin furnizare de echipamente şi crearea unor piste separate.

Acest plan a fost făcut public după ce un studiu al PHE (Serviciul de sănătate publică din Anglia) a dezvăluit sâmbătă că persoanele obeze prezintă riscuri suplimentare de 40% de a muri din cauza noului coronavirus.

Iniţiativa reprezintă o întoarcere la 180 de grade a poziţiei exprimate de prim-ministrul Boris Johnson, care, în trecut, s-a declarat împotriva "taxelor pe păcatele noastre" şi unei abordări "materne" a statului. El însuşi a trebuit să fie spitalizat în această primăvară la terapie intensivă după ce a contractat COVID-19 şi a spus de mai multe ori că severitatea simptomelor sale a fost cauzată, printre altele, de faptul că este supraponderal.

"Să slăbeşti este greu, dar, cu câteva mici schimbări, vom putea cu toţii să ne simţim mai subţiri şi cu o sănătate mai bună", a declarat Boris Johnson, care consideră că noul program va permite oamenilor "să se protejeze de coronavirus" şi "va scădea presiunea exercitată asupra NHS".

Guvernul britanic nu a furnizat detalii despre finanţarea planului de sănătate, însă cotidianul The Guardian a evaluat costul măsurilor incluse în acest proiect la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro).

În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) din totalul adulţilor depăşesc greutatea corporală considerată sănătoasă, 35% dintre ei fiind supraponderali şi 28% obezi, potrivit datelor guvernamentale. Un copil din trei din categoria de vârstă 10-11 ani este supraponderal sau obez în această ţară.