• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Studiu: Lipsa activitatii fizice ucide de doua ori mai multi europeni decat obezitatea

Studiu: Lipsa activitatii fizice ucide de doua ori mai multi europeni decat obezitatea

Lipsa activitatii fizice ucide de doua ori mai multi europeni decat obezitatea. Este concluzia unui studiu al Universitatii Cambridge, dupa un deceniu in care au fost monitorizati peste 330.000 de oameni.

Autorii au notat schimbarile in starea de sanatate a acestora si le-au corelat cu numarul de kilograme si comportamentul mai mult sau mai putin sedentar.
 
Surprinzator, se pare ca un grasut de 130 de kilograme, care alearga o jumatate de ora pe zi, are mai multe sanse la o viata lunga decat un lenes cu o greutate normala.
 
Romania urmeaza modelul societatii moderne de consum: in weekend refacem stocul de alimente si, uneori, obosim privindu-i pe altii cum fac miscare.
 
Am o saptamana incarcata, muncesc tot timpul, deci nu chiar n-am timp sa merg la sala, as merge cu placere. Si totusi atunci cand nu ne antrenam oasele, muschii si inima intregul sistem devine vulnerabil, indiferent de varsta, arata autorii unei cercetari Cambridge.
 
 
Este cel maI amplu studiu european, care pune in balanta obezitatea si sedentarismul ca factori de morbiditate. Timp de 12 ani au fost monitorizate peste 300.000 de persoane, atat ca greutate corporala, activitate fizica zilnica, dar si boli dezvoltate in timpul studiului.
 
Concluzia a fost socanta: un individ cu greutate normala, dar inactiv, e mai predispus la boli cronice - de la diabet la cancer si insuficienta cardiaca - decat un obez care face sport cateva ore pe saptamana. Anual, 676.000 de europeni mor din boli asociate sedentarismului. Doar 337 de decese au drept cauza excesul ponderal.
 
Sunt cateva sfaturi simple: nu va mai uitati din fotoliu la televizor, ci... alergati in fata lui.

19 ianuarie 2015 09:53
Modifică setările cookies