• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obezitatea ar putea depăşi fumatul ca principală cauză evitabilă a deceselor asociate cancerului

Obezitatea ar putea depăşi fumatul ca principală cauză evitabilă a deceselor asociate cancerului

Obezitatea ar putea depăşi fumatul ca principală cauză evitabilă a deceselor asociate cancerului, conform unui nou studiu realizat în Marea Britanie, citat vineri de Press Association, scrie Agerpres.

Fumatul este cel mai frecvent factor de risc evitabil al cancerului, urmat de greutatea excesivă, efectele radiaţiilor ultraviolete ca urmare a supraexpunerii la soare şi la aparatele de bronzare, consumul de alcool, alimentaţia săracă în fibre alimentare şi poluarea din atmosferă, conform unei cercetări efectuată de specialişti de la Institutul de Cercetare a Cancerului (Cancer Research UK).
 
Însă, experţii care au publicat aceste date au tras un semnal de alarmă potrivit căruia în contextul continuării ritmului actual al diminuării consumului de tutun şi al creşterii numărului de persoane cu greutate corporală excesivă, obezitatea ar putea depăşi fumatul şi ar putea deveni astfel cea mai importantă cauză de deces asociată cancerului.
 
''Dacă nu suntem atenţi, obezitatea are potenţialul de a deveni noul fumat'', a avertizat directorul executiv al Cancer Research UK, Harpal Kumar. ''Părerea mea este că în următoarele două decenii vom asista la o răsturnare de situaţie'', a precizat el.
 
Peste 135.500 de cazuri de cancer din Marea Britanie ar putea fi prevenite anual, această cifră fiind echivalentă cu 37,7% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate în fiecare an în această ţară, precizează sursa citată.
 
Fumatul rămâne cea mai frecventă cauză de cancer ce poate fi evitată, acest obicei fiind responsabil de circa 32.200 de cazuri de cancer la bărbaţi (17,7% din numărul total de cazuri de cancer la bărbaţi) şi de circa 22.000 (12,4%) la femei.
 
Greutatea excesivă este al doilea cel mai frecvent factor de risc pentru apariţia tumorilor, circa 22.800 (6,3%) dintre cazurile de cancer din Marea Britanie fiind cauzate de supraponderalitate sau de obezitate.
 
În cercetarea publicată în British Journal of Cancer se notează că obezitatea poate provoca treisprezece tipuri diferite de cancer, printre acestea numărându-se cel de colon, mamar, uterin şi de rinichi, iar peste unul din douăzeci de cazuri poate fi prevenit prin simpla menţinere a unei greutăţi corporale normale.

23 martie 2018 12:45
Modifică setările cookies