Pretul vietii in Afganistan: 210 dolari. Cine plateste mai mult
Poate parea sarcastic, dar in Afganistan daca un soldat omoara un civil afgan este mai profitabil pentru familia acestuia ca militarul vinovat sa fie de origine germana sau italiana. In cazul in care criminalul este american ori britanic, despagubirile pe care le primesc rudele indoliate sunt insignifiante.
Daca ne referim la un calcul al sumei platite familiilor civililor omorati in diverse manifestari violente, fortele din Marea Britanie sunt cele care aloca cei mai putini bani. Mai precis, vorbim despre 210 dolari. Nemtii, in schimb, platesc pagubitilor pana la 25.000 de dolari, potrivit unui studiu realizat de organizatia non-guvernamentala Civic, citat de Reuters.
Civilii care cad victimefortelor NATO reprezinta inca un motiv de conflict intre asiatici si occidentali, mai ales de cand un soldat american a impuscat 16 civili afgani weekendul trecut.
"Trebuie sa se intrebe pe ei insisi urmatorul lucru: cat de mult costa viata unui om? Nu poti sa pui un pret pe asta”, spune Rafi Nabi, in varsta de 33 de ani, somer, care traieste in capitala Afganistanului.
„Daca unul de-al nostru ar ucide un american si ar vrea apoi sa-i despagubeasca familia din punct de vedere financiar, aceasta din urma n-a accepta”, a adaugat Rafi, potrivit Reuters.
Initial nu s-a inteles foarte bine daca Statele Unite intentionau sa plateasca compensatii familiilor indoliate in urma uciderii celor 16 persoane de catre sergentul american, in provincia sudica Kandahar, intr-un bastion traditional al talibanilor. La ora actuala se stie ca 11 din cele 16 victime proveneau din aceeasi familie, noteaza agentia de presa.
In general, America plateste pana la 2.500 de dolari familiilor civililor omorati in operatiuni militare, cum ar fi atacuri aeriene, arata o ancheta realizata de Civic, un sustinator al drepturilor omului. Desi studiul a fost realizat in urma cu doi ani, a fost actualizat periodic.
„Criminalul a violat clar legile razboiului, drepturilor omului si armatei Statelor Unite, potrivit codului de justitie. In asemenea situatii, considerat corect si echitabil ca familiile indurerate sa primeasca macar o despagubire financiara”, a precizat Trevor Keck, investigator in ancheta Civic.
Fortele militare britanice au platit despagubitilor intre 210 si 7.000 de dolari, in timp ce trupele germane au achitat pana la 20.000 de dolari, cash, dar si masini in valoare de 5.000 de dolari dupa ce au impuscat trei oameni, in 2008.
In 2009 Italia a trimis 13.500 de dolari familiei unei fete in varsta de 14 ani, care fusese impuscata mortal, potrivit declaratiilor lui Keck.
O serie de incidente din Luna februarie, printre care si arderea mai multor carti sfinte (Coran) intr-o baza militara NATO, precum si masacrul din sudul Afganistanului au dus la dezbateri aprige cu privire la retragerea trupelor straine din Asia, cat mai curand posibil.
Tensiuni sporite
Erorile militare au condus, totodata, la tot mai multe tensiuni intre guvernul afgan si cel de la Washington intr-un moment in care SUA se afla in negocieri delicate cu talibanii privind prezenta trupelor americane in urmatoarea perioada in Asia.
Din studiul Civic reiese ca platile compensatorii, alaturi de scuzele de rigoare au reprezentat pentru afgani reducerea ostilitatii fata de trupele straine.
Nu exista un mecanism standard pentru afgani sa reporteze civilii care au cazut victime, nu atat mai putin sa pretinda compensatii, reducand astfel atat speranta unei eventuale redresari economice si sociale, intr-un cadrul in care justitia sa functioneze.
Legislatia cere insa ca chiar si satenii cu un nivel de educatie scazut sa raporteze identitatea soldatilor care ajung in casele lor. Afganii trebuie sa raporteze acest lucru la baza principala militara, iar acest lucru inseamna uneori sute de kilometri de drumuri nesigure, strabatute pe jos, fara niciun mijloc de transport. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai dificile, uneori, satenii nu se disting de straini.
Razboiul din Afganistan ajunge in 2012 in al 11-lea an, in timp ce numarul civililor ucisi de militari in 2011 depasea 400, in scadere cu 4% fata de anul anterior, potrivit statisticilor ONU. In ceea ce priveste soldatii disparuti in conflictele militare, sunt mai multi de 3.000 de militari care au pierit in ultimul deceniu.
„Americanii au observat ca afganii sunt saraci si disperati. Daca o femeie isi pierde sotul, ea are nevoie de bani pentru a supravietui. Ce altceva ar putea face? Femeile nu au niciun fel de putere acolo”, a declarat Maroof Nazir (27 de ani), de profesie producator de film, citat de Reuters.
„Va auzi insa guvernul afgan strigatul lor de disperare? Ii va ajuta? Raspunsul este nu. Si asta pentru ca atunci cand nu ai putere, esti obligat sa accepti ceea ce ti se da si sa multumesti totodata acelir oameni care ti-au ucis familia. Ce altceva poti sa faci?”, concluzioneaza Nazir.