Astfel, ANCOM va dezvalui care este pretul de pornire pentru licitatie, ce conditii si restrictii le va impune participantilor si cat de usor ii va fi unui grup strain sa intre in Romania, cu ocazia acestei competitii - cea mai mare dintre cele organizate vreodata de Bucuresti.

Miza acestei licitatii, care tine in tensiune si cartierele generale ale gigantilor europeni Deutsche Telekom, France Telecom si Vodafone, este cine va reusi sa ramana pe aceasta piata, care are un potential de a genera venituri de 40 mld. euro in 15 ani si profituri de cateva miliarde de euro, adica prin cifra de afaceri si profiturile cumulate in 15 ani ale operatorilor.

Doar in perioada 2008-2010 Orange si Vodafone Romania au facut profituri nete de aproape 2 mld. euro in Romania, chiar daca doi din cei trei ani au fost de recesiune economica.

Tensiunea care inconjoara acest subiect a rabufnit ieri intr-o conferinta organizata de o asociatie formata de Cosmote, Orange si Vodafone - la care subiectul licitatiei a fost dezbatut si in prezenta reprezentantilor ANCOM, Consiliului Concurentei si Ministerului Comunicatiilor dar si a unor executivi din top managementul grupurilor Deutsche Telekom, France Telecom si Vodafone.

Subiectele in jurul carora cele doua "tabere" s-au contrat au fost si cele legate de pretul licentelor, dar si nivelul concurentei de pe piata sau atractivitatea (profitabilitatea) industriei telecom locale.

Miza contrelor este cat va cere statul de la operatori pentru a ramane pe piata in urmatorii 15 ani. Sugestiile facute pana acum de ANCOM arata ca statul se bazeaza pe mai mult de 500 mil. euro.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.