Frauda de 20 mil. dolari prin eBay. FMI i-a deconspirat pe infractori: sunt romani!

Unul dintre suspecti si-ar fi inventat o poveste de stors lacrimi: a scris pe internet ca a luptat in Irak, a ramas infirm si cum statul nu-i da un dolar, isi vinde masina.

Agentii FBI au arestat deja 22 de romani in Statele Unite ale Americii. Ei sunt cei care se ocupau de retragerea banilor si trimiterea lor aici. Autoritatile americane vor insa sa obtina extradarea principalilor lideri ai gruparii. Cei care aveau drept misiune sa castige credibilitatea cumparatorilor de pe Ebay. Cum reuseau?
  
"Adesea pretinzand ca sunt membrii ai armatei americane, in unele cazuri militari care urmau sa fie detasati in afganistan, acesti infractori cibernetici au sustinut ca au automobile de vanzare. ei au folosit increderea americanilor in armata pentru a pacali persoane bine intentionate, care nu banuiau nimic, ca sa le trimita bani pentru a achizitiona automobile inexistente", a explicat Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Unii membrii ai retelei se ocupau numai de crearea acestor identitati false pe care le trimiteau sub forma de SMS celor se foloseau apoi de ele. Uneori utilizau nume alese la intamplare.

Suspectii nu isi cautau anumite victime. Lansau oferte atragatoare si apoi asteptau sa vada cine le pica in plasa.

Cele 50 de persoane retinute in Bucuresti, Gorj si Craiova sunt prezentati judecatorilor cu propuneri de arestare preventiva pentru 29 de zile. Ele sunt acuzate ca postau anunturi insotite de fotografii cu bunuri precum autoturisme, ATV- uri, ambarcatiuni usoare, biciclete pe siteuri de comert electronic, precum Ebay. Incasau banii, chiar si sume de 300.000 de euro, dar nu livrau niciodata niciun produs, pentru ca in fapt, ei nu detineau nimic.