Cerintele, incluse in proiectul de acord care insoteste ajutorul financiar pentru sectorul bancar spaniol, sugereaza ca investitorii care detin obligatiuni fara prioritate la plata sau actiuni preferentiale ale bancilor salvate vor inregistra pierderi, scrie Mediafax.

In proportie semnificativa, acesti investitori sunt in Spania mici deponenti, care au cumparat obligatiunile prin intermediul sucursalelor bancare.

Conditiile contureaza o prima imagine despre cum ar putea arata noul cadru de functionare pentru bancile din zona euro, odata ce este introdusa o noua si puternica autoritate de supraveghere, conform intelegerii liderilor europeni de la summit-ul din iunie.

Liderii statelor membre au afirmat ca o supraveghere mai stricta a sistmului bancar in zona euro ar fi o preconditie pentru a permite Mecanismului European de Stabilitate (ESM) sa recapitalizeze bancile cu probleme direct, nu prin intermediul guvernelor ca pana in prezent. Interventia directa a ESM in sectorul bancar ar putea eventual ajuta Spania sa evite un ajutor financiar pentru intreaga economie.

Pe termen scurt, insa, acordul pentru sustinerea bancilor din Spania indica nivelul de control la care vor fi nevoite sa renunte guvernele in schimbul ajutorului zonei euro. Ministrii de Finante ar trebui sa semneze intelegerea pana la 20 iulie.