Identitatea celui mai destept om din Europa nu a fost facuta publica, insa Byron Wien spune despre el ca este genial si un om de afaceri foarte bogat.  Marturiseste ca-l cunoaste de mai bine de 30 de ani, acesta prevestind multe evenimente economice inaintea tuturor. Printre ele, caderea Japoniei ca putere economica in 1980, schimbarile economice din China si semnificatia lor, la inceputul anilor 1990, si consecintele grave ale imprumuturilor peste masura la nivel global din ultimul deceniu.

Dar iata cele mai recente observatii facute de cel supranumit Cel mai destept om din Europa.

Ce vede acum? Ca la un anumit punct, masurile temporare luate de liderii politici pentru a evita o catastrofa financiara se vor dovedi insuficiente, iar acest moment se pare ca a venit. Pentru ca stimulii fiscali nu mai functioneaza, bancile centrale din Europa vor intra in overdrive. Asta si pentru ca s-a implementat o o idée la nivel general cum ca UE a fost ceva bun.  Pentru a concura impotriva  SUA si a Asiei, tarile europene trebuie sa ramana unite. Uniunea Europeana a fost mai mult o decizie geopolitica, mai degraba decat una economica. Trebuie sa existe mai multa colaborare si intelegere intre liderii europeni. 

Primul pas este acela de a crea un sistem bancar coordonator pentru a preveni colapsul bancilor. Asigurarea depozitelor nu va face treaba. Este prea mult sa te astepti ca diversele guverne sa cada de acord asupra unei uniuni politice in aceste vremuri, dar poate exista una bancara care sa salveze bancile.

Pasul urmator va fi ca fiecare banca centrala sa printeze bani. In cele din urma asta va duce un nivel mai inalt al inflatiei, dar cred ca lumea este gata sa accepte acest lucru, spune Cel mai destept om din Europa. Liderii lumii vor cadea de acord ca aceasta crestere trebuie sa fie obiectivul lor, iar inflatia va fi pretul pe care vor trebui sa-l plateasca. Asta ar putea sa duca si la ceva instabilitate printre monede. Dar inainte vor experimenta durerea. Pentru ca Spania si Grecia vor intra in default. Nu va fi insa un dezastru financiar, pentru ca pana la default bancile vor fi vandut cele mai multe datorii suverane. Apoi deficitul Frantei va ajunge si mai rau pe masura ce Hollande implementeaza programele de care a vorbit in campania electorala. 

In termeni mari insa, aceasta criza se poate dovedi a fi ceva bun pentru ca durerea provocata de perioada prin care vom trece va preveni repetarea unor asa momente, spune Cel mai destept om din Europa. 

Deci ce voi face cu banii mei?

E greu sa-i ascunzi in actiuni, spune omul de afaceri. Chiar si Danone raporteaza castiguri dezamagitoare. Oamenii sunt atat de ingrijorati ca nici macar nu mai cumpara iaurt. Companiile auto franceze au probleme. Iar aurul va urca si mai mult. Cumpar insa actiuni pe energie, pentru ca este un domeniu real. Prezervarea capitalului este focusul meu, spune acesta, nu sa fac bani, dar imi plac IBM si Apple.  De asemenea si cateva multinationale elvetiene stau bine, in opinia acestuia.

Daca Obama va castiga in noiembrie, incheie acesta, pietele se vor duce in jos.