Spania va anunta in iulie masuri suplimentare pentru controlul deficitului bugetar, a spus Rajoy, citat de Bloomberg. Autoritatile regionale trebuie sa taie si mai mult din cheltuieli, in contextul declinului veniturilor, lovite puternic de a doua recesiune incepand din 2009, a adaugat el.

"Este timpul sa trecem de la vorbe la fapte. Europa trebuie sa urmeze cat mai repede posibil deciziile luate de liderii zonei euro la Bruxelles. Este in joc soarta proiectului european", a afirmat premierul.

Spania se confrunta cu noi presiuni pe pietele financiare, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) nu a luat, la reuniunea de la inceputul lunii iulie, masuri pentru a cobori randamentele obligatiunilor statelor cu probleme din zona euro. Randamentele au scazut la inceputul saptamanii, dupa ce liderii europeni au convnit ca fondurile de urgenta ale uniunii monetare sa cumpere obligatiuni emise de tari precum Spania si Italia.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a urcat cu 0,62 puncte saptamana aceasta, la 6,95%. Pe parcursul sedintei de vineri, randamentul Spaniei a atins un maxim de 7,04%, cel mai ridicat nivel de dupa 20 iunie.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat ca ministrii de Finante din zona euro vor viza activarea acordului la reuniunea de luni.