Pretul petrolului a urcat cu pana la 5%. Ce a alimentat cresterea cotatiilor
Pretul petrolului a urcat luni cu pana la 5%, traderii analizand cat de repede poate Iranul sa majoreze exporturile dupa acordul preliminar dintre Iran si puterile occidentale in domeniul nuclear, precum si posibilitatea incetinirii cresterii stocurilor in Statele Unite, transmite Reuters, citata de Mediafax.
Cotatia petrolului Brent a coborat joia trecuta cu aproape 4%, in urma acordului referitor la programul nuclear iranian, dar asteptarile initiale privind o crestere rapida a exporturilor de petrol ale acestei tari au fost temperate de opinii conform carora eliminarea sanctiunilor occidentale ar putea dura un an.
"Finalizarea acordului si ridicarea completa a sanctiunilor au in fata, inca, un numar de obstacole", spun analistii de la Morgan Stanley, care considera ca si dupa incheierea acordului impactul asupra pietei petrolului nu trebuie asteptat inainte de 2016.
Cresterea cotatiilor petrolului s-a accentuat in urma unui raport al companiei de cercetare a pietei Genscape, care arata sa stocurile de petrol din depozitul american de la Cushing (Oklahoma) au inregistrat o crestere nesemnificativa, saptamana trecuta.
Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, era luni in urcare cu 2,62 dolari, la 57,57 dolari pe baril, dupa ce pe parcursul sedintei a atins un maxim al zilei de 57,85 dolari pe baril. Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a avansat cu 2,3 dolari, la 51,44 dolari pe baril.
Piata a fost sustinuta luni si de faptul ca Arabia Saudita a majorat preturile de vanzare a titeiului pe piata din Asia, din luna mai, luand aceasta masura pentru a doua luna consecutiv.
Ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a declarat sambata ca sanctiunile ONU vor fi ridicate imediat dupa acord, dar Statele Unite au publicat un document potrivit caruia sanctiunile vor fi eliminate daca Iranul va demonstra ca respecta acordul.
Potrivit acordului, negociat de sase mari puteri, Iranul a acceptat sa-si reduca semnificativ programul nuclear in urmatorii 10-15 ani si sa accepte inspectii internationale intense. In schimb, comunitatea internationala va ridica sanctiunile economice.
Teoretic acordul impiedica Iranul sa poata construi rapid o bomba, insa ii lasa programul nuclear, chiar daca mult diminuat, provocand atat critici din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu si ale liderilor republicani din Congres, cat si scepticismul unor aliati arabi si multor democrati.
Daca Iranul se indreapta catre capabilitati nucleare sau nu este una dintre cele mai controversate probleme de politica externa din Occident.
Alti factori care alimenteaza cresterea cotatiilor petrolului sunt luptele din Yemen si deprecierea dolarului, in urma datelor sub asteptari referitoare la angajarile din Statele Unite din luna martie.