"Cred ca va fi dificil ca pretul petrolului sa mai atinga iar 100 de dolari sau 120 de dolari vreodata. Asta va permite companiilor care au costuri de productie mari sa se intoarca pe piata", a afirmat al-Madi.

Oficialul saudit a aratat ca Arabia Saudita va continua sa investeasca pentru a-si mentine capacitatea de productie la nivelul actual.

Pretul petrolului Brent, indicatorul global din industria petroliera, a scazut cu aproape 50% anul trecut, pana la aproximativ 55 de dolari pe baril in prezent, dupa ce OPEC a decis sa nu coboare productia de petrol, in pofida surplusului de pe piata.

Organizatia, care asigura 40% din necesarul de petrol la nivel mondial, incearca astfel sa-si protejeze cota de piata in fata Statelor Unite, in conditiile in care productia americana a atins cel mai ridicat nivel din ultimii treizeci de ani, datorita explorarii petrolului de sist.

"Companiile care extrag petrol din sisturi sunt unii dintre producatorii care au costuri ridicate si care au beneficiat de preturile mari ale petrolului. Noi nu suntem impotriva petrolului de sist. Acesti producatori sunt bineveniti, dar nu este corect ca producatorii cu costuri mari sa ii scoata de pe piata pe cei care au costuri mici", a declarat al-Madi.

Oficialul saudit considera ca este nevoie de investitii in valoare de 40.000 de miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani in industria petroliera la nivel global, pentru a putea sustine cererea in crestere venita mai ales din partea tarilor emergente.

"Daca producatorii nu continua sa investeasca acum, vom avea probleme peste 20 de ani", a afirmat al-Madi.

Arabia Saudita a estimat ca cererea de petrol la nivel mondial va avansa cu 1 milion de barili pe zi in fiecare an pana in 2030, la 111 milioane de barili pe zi.