Productia de petrol a Rusiei a crescut in primele trei luni, sustinuta de deprecierea rublei. Record post-sovietic in martie
Activitatile de extragere a titeiului din Rusia au crescut cu 23% in acest an, iar productia a atins in martie un record post-sovietic de 10,71 milioane de barili pe zi, producatorii profitand de costurile reduse datorate prabusirii rublei, potrivit estimarilor analistilor Sberbank.
"Companiile petroliere au beneficiat de nivelul relativ scazut al tarifelor platite furnizorilor de servicii, iar reducerea taxelor de export a oferit noi stimulente", au aratat analistii de la Sberbank, citati de Bloomberg.
Cresterea productiei de titei a Rusiei a avut loc in contextul scaderii pretului petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, care se afla la mai putin de jumatate din nivelul record inregistrat in 2014.
Pretul petrolului Brent este in declin la bursa din Londra cu 3,7%, la 54,95 dolari pe baril, in timp ce cotatia petrolului WTI, de la referinta la bursa din New York, este in scadere cu 1,9%, la 49,1 dolari pe baril, in timpul tranzactiilor electronice. Bursele din SUA si Europa au fost inchise vineri pentru sarbatoarea Pastelui catolic.
Potrivit sistemului fiscal din Rusia, statul suporta cea mai mare parte a riscurilor legate de fluctuatiile preturilor, in timp ce prabusirea monedei avantajeaza exportatorii, care castiga in dolari, dar platesc serviciile in ruble.
Compania Surgutneftegas a marit volumul forajelor cu 9%, Rosneft cu 30%, iar Basneft cu 160%. Productia de titei a Gazprom a crescut chiar daca volumul extras a fost mai mic, datorita folosirii unei tehnologii noi de procesare, mai performante.