Preşedintele Consiliului European se declară “îngrijorat” că Polonia se îndreaptă către ieşirea din UE
Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este îngrijorat că Polonia, ţară sa natală, se îndreaptă către părăsirea blocului european, scrie The New York Times, care citează AFP.
Declaraţia lui Tusk vine pe fondul tensiunilor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformei sistemului de justiţie din Polonia, pe care guvernul vrea să-l treacă sub control politic, dar şi din cauza refuzului Poloniei de a proteja una dintre ultimele păduri seculare din Europa.
Guvernul de la Varşovia a sfidat Bruxelles-ul în ambele chestiuni, refuzând și să adere la o reglementare a Curţii Europene de Justiţie pentru a opri defrișările masive de pădure.
“Acesta mi se pare un preludiu pentru anunţul că Polonia nu mai are nevoie de Uniunea Europeană. Îmi este teamă că suntem foarte aproape de acel moment”, le-a spus Tusk jurnaliştilor.
“Viitorul Poloniei în UE este, astăzi, pus sub semnul întrebării”, a mai avertizat Tusk, potrivit Euroactiv.
Donald Tusk a facut aceste declaratii dupa ce a fost interogat joi, timp de mai multe ore, de către anchetatori polonezi, ca martor în cadrul unei anchete cu privire la prăbuşirea în 2010, în Rusia, a aeronavei prezidenţiale poloneze, soldată cu moartea lui Lech Kaczynski şi a majorităţii elitei ţării, un caz considerat o încercare de discreditare şi umilire a liderului european de către rivalul său, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.
Înainte de interogatoriu, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservatori, populişti) aflat la putere în această fostă ţară comunistă şi fratele geamăn al defunctului preşedinte, a declarat că lui Tusk ”ar trebui să-i fie frică”. Însă preşedintele UE a ieşit de la anchetă şi a declarat că nu se va lăsa intimidat de aceste proceduri, pe care avocatul său le-a denunţat drept motivate politic.
Tusk era premierul Poloniei la momentul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale, în 2010, în apropiere de Smolensk, unde au murit 96 de persoane, marea majoritate oficiali politici şi militari de rang înalt.
CE a anunţat că este pregătită să suspende drepturile de vot ale Poloniei în UE
Comisia Europeană (CE) a avertizat săptămâna trecută că este ”pregătită să declanşeze imediat procedura prevăzută de articolul 7” împotriva Poloniei, care poate conduce la suspendarea drepturilor Varşoviei de vot în UE, în cazul revocării judecătorilor Curţii Supreme poloneze.
”Comisia cere autorităţilor poloneze să nu ia vreo măsură în vederea revocării sau pensionarii cu forţă a judecătorilor Curţii Supreme”, a declarat vicepreşedintele CE Frans Timmermans.
”Dacă este adoptată o asemenea măsură, Comisia este pregătită să declanşeze imediat procedura prevăzută de articolul 7”, a subliniat Timmermans.
Acest lucru ar fi o premieră în istoria UE, care nu a folosit niciodată Articolul 7, pe care Comisia l-a introdus în urmă cu 17 ani, pentru a se asigura că “toate ţările UE respectă valorile comune ale UE”.
Bruxellesul a mai anunţat că va declanşa o procedura de infringement - o măsură mai obişnuită, care poate conduce la aplicarea unor sancţiuni financiare - vizând Varşovia, odată cu publicarea oficială a noii legi poloneze cu privire la organizarea jurisdictiilor de drept comun.
Este vorba despre una dintre reformele justiţiei poloneze căreia preşedintele polonez Andrzej Duda nu i s-a opus prin veto, spre deosebire de alte două texte.
Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va dă puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional- aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele din Polonia.
Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).
Bruxellesul consideră că această reforma a tribunalelor ordinare cuprinde măsuri discriminatorii, prevăzând vârste diferite de pensionare a bărbaţilor şi femeilor.
Comisia deplânge totodată o măsură care acordă ministrului Justiţiei puterea să prelungească mandatul judecătorilor care au ajuns la vârstă pensionarii.
Pe acelasi subiect: