Comisia se pregateste, de asemenea, sa declanseze si procedura de infringement impotriva Varsoviei, care pregateste o legislatie prin care vrea sa treaca sistemul judiciar sub controlul Guvernului, a mai spus Timmermans.

El a adaugat ca la Bruxelles se discuta deja despre activarea Articolului 7 in cazul Poloniei – care uneori este descris ca fiind “arma nucleara” a UE. “Avand in vedere ultimele evolutii, suntem foarte aproape de activarea Articolului 7”, a spus Timmermans.

Acest lucru ar fi o premiera in istoria UE, care nu a folosit niciodata Articolul 7, pe care Comisia l-a introdus in urma cu 17 ani, pentru a se asigura ca “toate tarile UE respecta valorile comune ale UE”.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a cerut, totodata, conservatorilor polonezi sa amane aprobarea reformelor judiciare, sustinand ca acestea ar urma sa aiba ”un impact negativ important asupra independentei instantelor de judecata” din Polonia.

Aceste legi maresc considerabil amenintarile sistematice la adresa statului de drept. Impreuna, ele vor aboli orice urma de independenta judiciara existenta si vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Declaratiile prim-vicepresedintelui executivului european au loc dupa o sedinta tensionata din legislativul de la Varsovia, in care parlamentarii conservatori de la PiS au decis sa mearga mai departe cu o lege care le va da un control complet asupra Curtii Supreme.

Magistratii supremi au responsabilitatea de a valida alegerile din Polonia.

Presedintele Duda a intervenit in disputa, dupa ce cateva mii de polonezi au protestat fata de controversatele reforme judiciare chiar in fata palatului prezidential de la Varsovia.

Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea sa-i aleaga direct pe membrii Consiliului Judiciar National- acestia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecatorii din toate instantele din Polonia.

Oponentii proiectului legislativ sustin ca acesta va eroda si mai mult independenta sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriasa dupa venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege si Justitie (PiS).

In acest context, presedintele polonez a intervenit la televiziunea nationala si a promis ca parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decat de o majoritate simpla pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar National.

Un asemenea compromis este important, intrucat conservatorii si populistii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formatiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar National.

Presedintele Duda a amenintat ca daca parlamentarii nu vor aproba amendamentul sau, atunci nu va semna o alta lege controversata ce introduce schimbari ingrijoratoare la Curtea Suprema de la Varsovia.

Guvernul Szydlo sustine ca reformele judiciare sunt necesare, pentru ca judecatorii sunt corupti si servesc doar elitele din Polonia.