”Comisia cere autoritatilor poloneze sa nu ia vreo masura in vederea revocarii sau pensionarii cu forta a judecatorilor Curtii Supreme”, a declarat vicepresedintele CE Frans Timmermans.

”Daca este adoptata o asemenea masura, Comisia este pregatita sa declanseze imediat procedura (prevazuta) de articolul 7”, a subliniat Timmermans.

Acest lucru ar fi o premiera in istoria UE, care nu a folosit niciodata Articolul 7, pe care Comisia l-a introdus in urma cu 17 ani, pentru a se asigura ca “toate tarile UE respecta valorile comune ale UE”.

Bruxellesul a mai anuntat ca va declansa o procedura de infringement - o masura mai obisnuita, care poate conduce la aplicarea unor sanctiuni financiare - vizand Varsovia, odata cu publicarea oficiala a noii legi poloneze cu privire la organizarea jurisdictiilor de drept comun.

Este vorba despre una dintre reformele justitiei poloneze careia presedintele polonez Andrzej Duda nu i s-a opus prin veto luni, spre deosebire de alte doua texte.

Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea sa-i aleaga direct pe membrii Consiliului Judiciar National- acestia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecatorii din toate instantele din Polonia.

Oponentii proiectului legislativ sustin ca acesta va eroda si mai mult independenta sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriasa dupa venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege si Justitie (PiS).

Bruxellesul considera ca aceasta reforma a tribunalelor ordinare cuprinde masuri discriminatorii, prevazand varste diferite de pensionare a barbatilor si femeilor.

Comisia deplange totodata o masura care acorda ministrului Justitiei puterea sa prelungeasca mandatul judecatorilor care au ajuns la varsta pensionarii.