''Datele stranse de la 382 de centre locale arata ca numarul alegatorilor din Regatul Unit si Gibraltar este de 46.499.537 de alegatori'', a afirmat Comisia intr-un comunicat.

Potrivit Comisiei, in Anglia, numarul alegatorilor este de 38,96 milioane, in Scotia - 3,99 milioane, in Tara Galilor - 2,27 milioane, in Irlanda de Nord - 1,26 milioane si in Gibraltar - 24.117 alegatori.

Voturile vor fi numarate imediat dupa inchiderea sectiilor de votare la ora 21,00 GMT. Fiecare din cele 382 de centre locale de numarare va contabiliza numarul de buletine de vot si va anunta cifrele privind participarea locala (inclusiv buletinele nule si voturile prin posta) din fiecare zona.

Comisia electorala a estimat ca majoritatea anunturilor privind prezenta la vot la nivel de centru vor avea loc intre orele 22,30 (pe 23 iunie) si 1,30 (pe 24 iunie). Se asteapta ca ultimul anunt sa aiba loc in jurul orei 4,00.

Apoi, fiecare centru va numara voturile si va anunta totalul pentru cei care se pronunta pentru 'ramanerea' in UE si cei care au votat pentru 'parasirea' UE in fiecare din cele 382 de zone. Se asteapta ca majoritatea centrelor de numarare sa faca anunturi pe 24 iunie, intre orele 1,00 si 3,00. Ultimul anunt este asteptat in jurul orei 6,00.

Rezultatele totale locale vor fi adunate pentru 12 regiuni, iar apoi rezultatele finale nationale. Rezultatele finale vor fi anuntate la Manchester de catre Jenny Watson, ofiterul sef pentru numarare (Chief Counting Officer).

Sectiile de votare vor fi deschise pe 23 iunie intre orele 6,00 si 21,00.

In prezent, televiziunile nu intentioneaza sa dea exit-polluri, deoarece marja de eroare este considerata a fi prea mare.

Alegatorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisa intrebarea: ''Regatul Unit ar trebui sa ramana membru al Uniunii Europene sau sa paraseasca Uniunea Europeana'' ('Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?'). Ei vor trebui sa marcheze cu o cruciulita fie ''Sa ramana membru al Uniunii Europene'' ('Remain a member of the European Union'), fie ''Sa paraseasca Uniunea Europeana'' ('Leave the European Union' ).

Toti cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare in Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii si cetatenii din Commonwealth care au implinit varsta de 18 ani si care sunt rezidenti in Regatul Unit.

Au drept de vot, de asemenea, cetatenii Regatului Unit care sunt rezidenti peste hotare si care au fost trecuti in registrul de vot parlamentar in ultimii 15 ani, precum si cetatenii irlandezi care s-au nascut in Irlanda de Nord si au fost inregistrati sa voteze in Irlanda de Nord in ultimii 15 ani. Pot, totodata, sa voteze britanicii si cetatenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European.

Londra a prelungit pana pe 9 iunie, la miezul noptii, perioada de inregistrare pentru a vota la referendumul din 23 iunie.

Referitor la voturi si la numararea lor, Comisia electorala spune ca regulile referendumului nu prevad o renumarare la scara nationala a voturilor in nici un fel de circumstante. Orice cerere de renumarare a voturilor va avea loc la nivel local si aceasta se va stabili de catre Counting Officer. Se asteapta ca renumarari locale sa aiba loc mai degraba in cazul in care a fost identificata o anumita problema in cadrul procesului de numarare intr-un centru decat atunci cand s-a incheiat centralizarea.

Rezultatul referendumului national poate fi contestat doar pe cale judiciara si o cerere in acest sens trebuie depusa in termen de sase saptamani.