Inceputul sfarsitului pentru UE? Dupa Brexit, euroscepticii din Franta si Italia cer referendum pentru iesirea din Uniune
Brexit
Partidul de extrema-dreapta francez Frontul National a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta Frantei la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.
"Victoria libertatii! Asa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar in Franta si in celelalte tari din Uniunea Europeana", a scris presedinta Frontului National, Marine Le Pen, pe contul sau de Twitter.
"Libertatea popoarelor castiga intotdeauna in final! Felicitari Regatului Unit", a postat la randul sau pe Twitter vicepresedintele Frontului National, Florian Philippot. "Acum este randul nostru #Brexit #Frexit", a mai scris el.
Frontul National, partid antieuropean, cere de mult timp iesirea Frantei din Uniunea Europeana si a obtinut rezultate bune la recentele alegeri.
In acelasi timp, liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana si a spus ca ar trebui sa urmeze Italia.
"Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul", a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook.
"Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru", a adaugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat in opozitie in Italia.
Va supravietui UE Brexitului?
Intr-un amplu comentariu publicat vineri, AFP se intreaba daca, odata trecut socul seismului istoric al Brexit-ului, Uniunea Europeana ar putea supravietui umilitoarei dezaprobari aplicate proiectului de integrare nascut pe ruinele celui de-al Doilea Razboi Mondial.
La Bruxelles, aceasta intrebare arzatoare este pe buzele tuturor, scrie Agerpres.
Caci, chiar daca totul nu va fi bulversat in ziua urmatoare, plecarea Regatului Unit - fara precedent in blocul european - va forta schimbari fundamentale intr-o Uniune aflata la dispozitia euroscepticilor si intr-o "criza multipla" (migranti, letargie economica, terorism s.a.).
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus direct in aceasta saptamana pentru cotidianul Bild: "Ma tem ca un Brexit poate marca nu numai inceputul dezintegrarii UE, ci si a civilizatiei occidentale". Potrivit lui Tusk, Brexit "va incuraja" toate fortele radicale anti-UE din Europa, dar si "inamicii externi care vor bea sampanie".
Daca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat mai putin apocaliptic si nu considera ca UE este "in pericol de moarte", el recunoaste totusi ca trebuie trase invataminte din referendumul britanic.
"Nu cred ca Uniunea va disparea brusc. Dar, pe termen lung, am putea asista la declinul sau lent si la dezvoltarea a ceva diferit", a prezis Chris Bickerton, specialist in UE la Universitatea din Cambridge. El prevede o deriva pentru o UE "mai flexibila", o Uniune "ad hoc". Si in orice caz, zile cu siguranta dificile. "Intram intr-adevar in ape necunoscute. Nu cred ca liderii europeni credeau cu adevarat ca Brexit-ul era posibil, in orice caz, cu siguranta cand ei negociau cu premierul Cameron, altfel ei ar fi incheiat un acord foarte diferit", remarca acelasi expert.
In 20 februarie, dupa 30 de ore de negocieri cu ceilalti conducatori UE, Cameron smulsese puterea de a taia din ajutoarele sociale pentru imigrantii europeni si a obtinut asigurari asupra suveranitatii britanice.
Astazi este un lung divort dureros, poate amar, care are loc si este foarte probabil ca celelalte state membre vor dori, in pofida a toate acestea, sa mearga inainte, scrie AFP.
Va reusi cuplul franco-german sa salveze Uniunea?
Presedintele francez Francois Hollande si-a anuntat o vizita in Germania saptamana viitoare pentru a "lucra la relansarea constructiei europene".
Dar cuplul franco-german, motor istoric al UE, s-a distins recent prin divergentele sale cu privire la integrarea in zona euro si orice proiect "refondator" s-ar putea dovedi modest.
Iesirea Regatului Unit din UE ar putea incuraja de asemenea apelurile la o Europa "in doua viteze", cea a unui miez central pentru o integrare "tot mai mare" in jurul caruia ar gravita ceilalti membri.
Acestia din urma ar putea beneficia de aranjamente similare celor obtinute de Londra si Copenhaga care beneficiaza de clauze de scutire in materie de justitie si de afaceri interne. Apartenenta la moneda unica ar putea astfel sa constituie obiectul unor scutiri pentru cei care vor.
Dar conducatorii europeni se tem mai presus de orice "de un efect al dominoului". Referendumul britanic a dat deja de fapt idei eurofobilor. La extrema dreapta, presedinta Frontului National francez, Marine Le Pen, si-a exprimat dorinta de a se organiza "in fiecare tara" un vot popular cu privire la apartenenta la UE, la fel ca euroscepticii danezi, olandezi si suedezi.
Chiar daca UE se reformeaza dupa traumatismul Brexit, exista un veritabil risc ca ea sa nu-si poata impiedica prabusirea. "UE se afla intr-o spirala negativa", rezuma sobru Janis Emmanouillis, de la Centrul de politica europeana, un institut cu sediul la Bruxelles.
Pe acelasi subiect: