Premierul Scotiei anunta ca va cere votul Parlamentului pentru organizarea referendumului pentru independenta, in contextul declansarii Brexitului
Nicola Sturgeon, premierul Scotiei
Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a confirmat ca va cere votul parlamentului de la Edinburgh pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenta, potrivit BBC.
Sturgeon a declarat, intr-o conferinta sustinuta luni dimineata, ca ar vrea ca referendumul sa aiba loc in toamna anului 2018 sau cel mai tarziu in primavara lui 2019, darca detaliile, inclusiv data, urmeaza sa fie decise de Scotia.
Ea a precizat ca va cere votul Parlamentului Scotiei saptamana viitoare.
Sturgeon a anuntat ca va actiona rapid pentru a le oferi alegatorilor scotieni posibilitatea de a face din Scotia o tara independenta.
Ea a declarat ca, pana in prezent, premierul britanic Theresa May a refuzat orice compromis cu Scotia pe tema Brexitului.
Premierul scotian a declarat ca, in opinia sa, este important ca Scotia sa ia masuri active pentru a-si proteja interesele, in contextul in care Regatul Unit este pregatit sa-si declanseze iesirea din Uniunea Europeana.
Alegatorii scotieni au respins independenta provinciei prin referendum, in 2014, insa Sturgeon a declarat ca decizia Regatului Unit de a pleca din UE a provocat o ”schimbare sau circumstante materiale”.
Ea spune ca referendumul este necesar sa aiba loc atunci cand optiunile vor fi mai clare decat sunt acum, dar ca este in continuare posibil ca Scotia sa ramana in Regatul Unit.
Potrivit conventiilor constitutionale in vigoare, organizarea unui al doilea referendum pe tema independentei este necesar sa fie aprobata, insa, si de Guvernul britanic de la Londra.
Declaratia premierului Scotiei vine in contextul in care declansarea Brexitului pare iminenta, avand in vedere ca deputatii examineaza luni, in a doua lectura, proiectul de lege care autorizeaza Guvernul britanic sa-l activeze, iar daca il adopta, divortul ar putea interveni inca de marti.
Aprobat in prima lectura de catre deputati la inceputul lui fenruarie si amendat intre timp de Camera Lorzilor, textul - mai putin in eventualitatea unei lecturi prelungite in Camera Comunelor - ar putea sa fie adoptat definitiv de catre cele doua Camere ale Parlamentului inca de luni seara.
”Le voi cere deputatilor sa trimita textul in Camera Lorzilor in forma sa originala, pentru ca sa putem incepe sa construim o Mare Britanie cu fata catre lume si un nou partenat puternic cu UE”, declara sambata ministrul pentru Brexit David Davis.
Lorzii, membrii Camerei superioare a Parlamentului, au depus doua amendamente - unul cerand protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care traiesc in Regatul Unit, iar celalalt cerand ca Parlamentul sa aiba ultimul cuvant de spus asupra acordului cu Bruxellesul.
Insa este probabil ca deputatii sa le anuleze, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca Brexitul sa fie declansat inca de marti.
Avertismentul Guvernul de la Londra
Un nou referendum privind independenta Scotiei ar provoca diviziuni si ar putea duce la o incertitudine economica enorma in cel mai prost moment posibil pentru Marea Britanie, a declarat luni premierul Theresa May, dupa anuntul premierul scotian Nicola Sturgeon.
“In urma cu putin mai mult de doi ani, populatia Scotiei a votat decisiv pentru a ramane parte a Marii Britanii, intr-un referendum pe care Guvernul scotian l-a definit drept un vot ‘o data la o generatie’”, a declarat purtatorul de cuvant intr-un comunicat.
„Dovada arata clar ca majoritatea poporului Scotiei nu vrea un al doilea referendum pentru independenta. Un alt referendum ar provoca diviziune si cauza incertitudine economica enorma in cel mai prost moment posibil”, a adaugat el.
Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.
Nicola Sturgeon declara inca de saptamana trecuta ca un nou referendum pe tema autodeterminarii ar putea sa fie organizat in toamna lui 2018 in Scotia, cu putin inainte ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana.
Aleasa in 2014, dupa esecul unui prim referendum, Nicola Sturgeon a spus in mai multe randuri ca ea va organiza un nou scrutin daca Londra se angajeaza pe calea unui ”Brexit dur”, care i-ar priva pe scotieni de accesul la piata unica europeana si de libertatea de a circula si a munci in blocul comunitar.
Amenintarea unui al doilea referendum pe tema independentei Scotiei complica si mai mult negocierile premierului britanic Theresa May cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii cu privire la termenii “divortului”.
Sturgeon a declarat ca toamna lui 2018 ar fi un ”termen practic” ca Scotia sa organizeze un nou scrutin, avand in vedere ca pana atunci acordul cu privire la Brexit va prinde contur.
”In aceasta fereastra, in care devine clar conturul unui acord cu Regatul Unit si in care regatul iese din UE, cred ca va fi un termen practic ca Scotia sa faca aceasta alegere, daca acesta este drumul pe care alegem sa pornim”, a declarat ea pentru BBC.
In referendumul de la 23 iunie prin care britanicii au decis cu 52% divortul de UE, Anglia si Tara Galilor au votat in favoarea Brexitului, iar Scotia si Irlanda de Nord pentru o ramanere in UE.
Pe acelasi subiect: