Theresa May se pregateste pentru posibilitatea ca Scotia sa convoace un nou referendum pentru independenta, in martie. Lira sterlina, din nou in cadere
Lire sterline
Lira sterlina a scazut luni cu pana la 0,6% fata valutele importante, dupa ce The Times a relatat ca echipa premierului britanic Theresa May se pregateste pentru posibilitatea ca Scotia sa convoace in martie un nou referendum pentru independenta, transmite Bloomberg, preluat de News.ro.
Surse guvernamentale au declarat publicatiei ca May ar putea accepta un nou vot in Scotia, cu conditia ca acesta sa aiba loc dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Scotienii au votat in septembrie 2014 cu 55% la 45% in favoarea ramanerii in Marea Britanie.
Camera Lorzilor incepe luni analizarea in detaliu a proiectului de lege care o autorizeaza pe May sa declanseze retragerea Marii Britanii din UE.
”Daca piata se gandeste serios ca poate avea loc un alt referendum pentru independenta mult mai curand, aduceti-va aminte cat de puternic a scazut lira la inceputul lui septembrie 2014, inainte de referendumul anterior, aceasta amintire face ca lira sa fie vanduta foarte usor acum”, a declarat Ray Attrill, co-director pentru schimb valutar la National Australia Bank in Sydney.
Lira a scazut cu 0,4%, la 1,2410 dolari pe unitate, dupa ce a coborat pana la 1,2392 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 17 februarie.
Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat, in repetate randuri, ca Scotia va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, daca nu va putea ramane pe piata unica europeana, dupa Brexit.
Scotienii au optat pentru ramanerea in UE la referendumul din iunie, dar sunt totusi obligati sa iasa din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a aratat Sturgeon intr-un comentariu publicat in Financial Times.
”Opinia mea si a guvernului ramane ca cea mai buna optiune pentru Scotia ramane ramanerea tarii in UE ca stat independent. Independenta trebuie sa ramana o optiune pentru pastrarea statutului european, daca va deveni clar ca interesele noastre nu pot fi pastrate altfel”, a scris ea.
May a promis ca se va consulta cu guvernele Scotiei, Tarii Galilor si Irlandei de Nord, inainte de negocierile oficiale cu UE, programate sa inceapa de la sfarsitul lunii martie.
Sturgeon vrea ca Marea Britanie in ansamblul ei sa ramana pe piata unica, comertul sa se desfasoare liber, iar bancile sa isi poata oferi serviciile in statele membre.
”Daca guvernul britanic opteaza sa nu ramana pe piata unica, pozitia noastra este ca Scotia sa fie sustinuta sa o faca nu in locul ci pe langa comertul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.
Intr-un discurs sustinut in luna ianuarie pe tema Brexitului, premierul britanic Theresa May a anuntat, insa, ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana si parasirea pietei unice europene.
"In urma cu 6 luni, poporul britanic a votat pentru schimbare. Au votat pentru ca tara noastra sa aiba un viitor mai luminos. Au votat pentru a parasi Uniunea Europeana si pentru a imbratisa lumea. Si au facut-o in mod constient: acceptand ca drumul pe care urmeaza sa il parcurgem este plin de necunoscute, dar avand incredere ca va duce catre un viitor mai bun pentru copiii si nepotii lor. Este treaba guvernului pentru a duce la indeplinire aceste lucruri. Asta inseamna mai mult decat sa ne negociem noua noastra relatie cu UE. Inseamna sa facem un pas in spate si sa ne intrebam ce fel de tara dorim sa fim", si-a inceput discursul Theresa May.
Theresa May a anuntat, in discursul pe care l-a sustinunt pe tema iesirii Marii Britanii din UE, ca nu va negocia un acord prin care sa ramana "jumatate inauntru si jumatate in afara" Uniunii Europene.
Pe acelasi subiect: