Insa, Nicola Sturgeon a sustinut ca May nu are ”niciun mandat” in Scotia, sustinand ca guvernantii britanici au dat dovada de ”incapatanare si instrasigenta” in discutiile cu liderii regiunilor inainte de declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, scrie News.ro.

Guvernul Scotiei a publicat deja un deocument de 60 de pagini, care pune bazele unor propuneri ce ar putea sa permita scotienilor sa ramana pe piata unica europeana in ciuda retragerii Marii Britanii, in vreme ce premierul Nicola Sturgeon a declarat ca organizarea unui al doilea referendum pentru independenta este inevitabil in contextul Brexit-ului.

Theresa May a precizat ca va analiza indeaproape respectivele propuneri ale Guvernului de la Edinburgh.

”Noi colaboram cu ei pe aceste planuri - acestea sunt probleme pe care ei le-au ridicat si noi le luam in considerare”, a spus sefa executivului de la Londra.

Premierul britanic a explicat ca vrea sa utilizeze negocierile pentru Brexit tocmai pentru a obtine ”un acord comercial care functioneaza pentru intreaga natiune, dar in mod crucial vorbim de un acord care functioneaza la fel de bine si pentru Scotia”.

De asemenea, aceasta a sustinut ca este gresit din partea politicienilor sa spuna ca sprijina o iesire dura din blocul comunitar, dar ”vreau un Brexit care sa fie corect pentru Mare Britanie, iar asta inseamna ca va fi corect pentru toate regiunile componente ale Regatului Unit”.

Theresa May a precizat ca scotienii au exprimat clar faptul ca nu doresc un alt referendum pentru independenta, insa nu a precizat daca va autoriza un asemenea scutin in cazul organizarii sale de catre Parlamentul Scotiei.

”Pentru mine politica nu este un joc. Politica este despre viata oamenilor, este vorba despre solutionarea problemelor care conteaza pentru oameni in viata de zi cu zi. Nu pot sa ma abtin decat sa simt ca SNP poarta ochelari de cal in ceea ce priveste independenta”, a declarat premierul Marii Britanii.

Aceasta s-a aratat ingrijorata ca politicienii scotieni nu se mai concetreaza pe situatia economiei sau reformarea educatiei, vorbind in schimb doar despre un al doilea referendum pentru independenta Scotiei.

May a explicat ca este ”pasionata” cu privire la pastrarea integritatii Marii Britanii, care reprezinta in opinia ei cea mai de succes uniune politica din istorie si prima vizita efectuata in calitate de premier a fost chiar in Scotia.