Potrivit listei noului Guvern, socialistii din cadrul Pasok isi consolideaza prezenta cu un sfert din portofolii, intre care patru ministere in loc de doua in Guvernul precedent, care a durat un an.

Remanierea are loc dupa plecarea, saptamana trecuta, a partidului stangii democratice Dimar, care s-a retras din coalitie in urma unei crize provocate de decizia lui Samaras de a inchide radio-televiziunea publica ERT, suprimand 2.700 de locuri de munca, noteaza Mediafax.

La portofoliul-cheie al Finantelor, care se ocupa de negocierile cu creditorii externi ai Greciei si cu lansarea marilor reforme ale tarii, Yannis Stournaras ramane cu intreaga sa echipa.

Fost ministru al Finantelor si artizan al restructurarii datoriei grecesti in martie 2012 in Guvernul lui Lucas Papademos, Venizelos, in varsta de 56 de ani, este un jurist membru notabil al Pasok de la sfarsitul anilor '80, care si-a asumat mai multe portofolii ministeriale in guvernele succesive socialiste din anii '90 si 2000.

El a fost ales presedinte al Pasok in martie 2012, dupa demisia predecesorului sau Giorgios Papandreou, din cauza crizei datoriei.

Noul Guvern al lui Samaras semneaza revenirea altor doi ministri socialisti, Michalis Chryssohoides la Infrastructura si Reteaua de Transporturi si Yannis Maniatis la Ministerul Mediului si Energiei. Amandoi sunt vechi membri ai Pasok, care au mai fost ministri. Chrissohoides este creditat cu castigarea bataliei impotriva terorismului cand se afla la conducerea politiei. Ulterior, cand era la Dezvoltare, el s-a distins declarand ca nu a citit memorandumul care leaga tara de creditorii sai.

Ministerul Dezvoltarii Agricole ramane la un socialist.

La ministerele Justitiei si Reformei Administratiei, care au apartinut Dimar, au fost numiti Haralambos Athanassiou si Kyriakos Mitsotakis, fiul fostului premier Costas Mitsotakis, amandoi din cadrul partidului de dreapta Noua Democratie.
Remanierea lui Samaras este marcata si de revenirea lui Adonis Georgiadis, fost membru al partidului de extrema dreapta Laos pana in 2009, cand a trecut in tabara dreptei, care a fost numit ministru al Sanatatii.

Aceasta este prima remaniere a Guvernului de coalitie de la formarea sa, dupa alegerile legislative din iunie 2012. Noul Guvern numara 41 de ministri si secretari de Stat, dintre care un sfert sunt socialisti. Depunerea juramantului noului Executiv va avea loc luni la pranz.