Potrivit Morgan Stanley Capital International (MSCI), Grecia nu a reusit sa intruneasca criteriile privind siguranta imprumuturilor si a vanzarilor rapide.

In schimb, Qatarul si Emiratele Arabe Unite au fost promovate ca piete emergente, Coreea de Sud si Taiwanul si-au pastrat aceeasi titulatura (piete emergente), iar reprezentantii MSCI au anuntat ca iau in considerare o revizuire a situatiei Chinei, pentru primirea aceluiasi statut.

Indexurile oferite de MSCI sunt urmarite de catre investitori cu un capital comun de sapte trilioane de dolari.

Retrogradarea Greciei e un semnal potrivit caruia criza in Europa e departe de a se fi sfarsit”, spune Peter Sorrentino, de la Huntington Asset Advisors, din Cincinnati (Ohio, SUA).

MSCI a inceput observarea statului elen pentru o posibila retrogradare inca din iunie 2012, dupa ce tara primise statutul de piata dezvoltata in 2001.

Reclasificarea MSCI nu este insa una singulara. Russel Investments, care administreaza fonduri de 2,4 trilioane de dolari, a luat aceeasi decizie in luna martie, din cauza climatului economic si a riscurilor operationale din Grecia. Esecul privatizarii companiei nationale de gaze naturale a cantarit de asemenea mult in luarea acestei decizii.

In prezent, cursa pentru un rating de tara mai bun se da intre Qatar si Emiratele Arabe Unite, insa si Marocul se lupta sa isi mareasca lichiditatile la un nivel care sa ii permita o pozitie mai buna pe piata.