Claudiu Saftoiu a vorbit, intr-un interviu pentru Mediafax, despre situatia in care se afla in prezent audiovizualul public grec, dar si despre asemanarile dintre televiziunea publica din Romania si cea din Grecia.

Astfel, Claudiu Saftoiu a spus ca TVR va trimite, luni, o echipa de televiziune formata din trei persoane, condusa de jurnalista TVR Cristina Tilica, pentru a face o serie de reportaje la fata locului, referitoare la situatia in care se afla acum, dupa patru-cinci zile de intrerupere a emisiei, angajatii fostei televiziuni publice din Grecia, ERT.

Intrebat daca anul trecut, cand Guvernul a cerut managementului TVR reorganizarea televiziunii publice din Romania, a existat vreun moment posibilitatea ca Televiziunea Romana sa se inchida, asa cum s-a intamplat in Grecia, Claudiu Saftoiu a raspuns afirmativ. El a precizat ca a fost luata in discutie posibilitatea desfiintarii actualei Televiziuni Romane si transformarea sa "intr-o institutie bugetara 100%", cu mai putin de 500 de angajati.

"Trebuie sa spun foarte deschis. Inca din iulie anul trecut eu am venit cu o misiune imposibila la TVR si anume sa incerc cu forte din interiorul televiziunii publice si anume cu angajamentul Comitetului Director, al Consiliului de Administratie, sa salvez o situatie aflata de foarte multa vreme in risc total de colaps. In rundele pe care le-am avut la Ministerul de Finante - au fost cinci la numar -, impreuna cu ministrul de atunci, domnul Florin Georgescu, si cu secretarul de stat, domnul Gherghina, am avut intotdeauna ca varianta secundara transformarea televiziunii publice intr-o institutie bugetara cu mai putin de 500 de persoane. Este exact scenariul in care intra acum, in lipsa masurilor de restructurare si redresare economica, televiziunea publica din Grecia. In contrapondere la acea propunere pe care cu generozitate, dar si cu mare risc, a facut-o la vremea acea Ministerul de Finante - pentru ca, daca s-ar fi preluat datoriile televiziunii publice la buget, deficitul ar fi crescut si discutiile in acel moment cu FMI-ul ar fi luat o alta turnura, pentru ca TVR impovara cu peste 150 de milioane de euro datorii bugetul statului - lucrurile ar fi mers intr-o directie care astazi iata declanseaza o criza a televiziunilor publice din Europa, prin exemplul Greciei", a spus Claudiu Saftoiu, pentru Mediafax.

El a precizat ca salvarea Televiziunii Romane a fost posibila datorita procesului de restructurare si reorganizare a televiziunii publice.

"Da, am fost in situatia de a inchide televiziunea publica anul trecut in iulie, daca nu am fi reusit sa convingem, dar am convins atat Ministerul de Finante, cat si Guvernul si mai apoi sistemul bancar privat din Romania pentru a ne reesalona datoriile - e vorba de stat -, si mai apoi pentru a refinanta societatea - e vorba de creditele de refinantare obtinute la sfarsitul lunii mai. Da, TVR s-a aflat permanent, cel putin din iulie pana in septembrie-octombrie, sub spectrul intreruperii activitatii si a serviciului public de televiziune, in situatia in care ni s-ar fi schimbat statutul juridic, din societate care functioneaza potrivit Legii 41/ 1994 intr-o institutie bugetara 100%. Am evitat lucrul aceasta tocmai prin faptul ca am aplicat la timp restructurarea si redresarea economica, evident prin concursul statului care ne-a reesalonat datoriile", a explicat presedintele-director general al TVR.

Guvernul grec a anuntat si a pus imediat in aplicare, marti seara, masura de inchidere a canalelor publice de televiziune si radio ERT, intr-o demonstratie de forta inedita impotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor sai internationali. radio-televiziunea publica ERT din Grecia, a carei istorie dateaza din anii 50, are 2.656 de angajati, dintre care 677 sunt jurnalisti.