"O astfel de scadere nu a mai avut loc vreodata in istoria turismului rus", a declarat Irina Tiourina, purtator de cuvant la Uniunii ruse a sectorului turismului. 

Primele 10 zile din ianuarie sunt de sarbatoare in Rusia si aceasta perioada este esentiala pentru sectorul turismului. Multi rusi profita de obicei de aceasta perioada pentru a merge la ski in Austria, Elvetia sau Franta ori sa se bronzeze pe plajele asiatice. 

Destinatiile europene au avut cel mai mult de suferit din cauza renuntarii de catre rusi la calatoriile in strainatate, in urma scaderii puterii de cumparare. 

Rubla s-a depreciat anul trecut cu 41% fata de dolar si cu 34% fata de euro, pe fondul sanctiunilor occidentale legate de criza ucraineana si a prabusirii cotatiilor petrolului. 

"Singura piata care a rezistat mai mult sau mai putin este Egiptul, considerata o destinatie buna de catre rusi", a aratat Tiourina. 

Si operatorii aerieni au fost afectati de deprecierea rublei, o parte din cauza traficului redus, in special pe rutele internationale, si o parte din cauza cheltuieilor care sunt in mare parte in valuta. 

Compania aeriana finlandeza Finnair, de exemplu, a suspendat de luni zborurile catre destinatiile Kazan, Samara si Nijni-Novgorod.