Banca austriaca se afla in proces de evaluare a tuturor celor 15 piete pe care activeaza si va decide in urmatoarele sase luni ce afaceri va restrange si daca se va retrage din unele tari, a declarat Karl Sevelda, directorul general executiv al Raiffeisen Bank, pentru publicatia interna a bancii.

"Acolo unde nu putem obtine profituri satisfacatoare si unde nu se intrevede o imbunatatire, vom reduce afacerea sau putem chiar sa iesim de pe una dintre piete", a declarat Sevelda.

El a precizat ca Raiffeisen se concentreaza in continuare pe afacerile din Romania, Austria, Cehia si Slovacia si a scos Rusia si Polonia de pe lista tarilor carora le acorda prioritate, lista publicata in 2013.

Raiffeisen Bank estimeaza ca va inregistra o pierdere de peste 500 de milioane de euro in 2014, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina, a deprecierii rublei si a rezultatelor slabe ale economiei rusesti.

Raiffeisen este a treia mare banca straina din Rusia, dupa UniCredit si Societe Generale, iar cea mai mare parte a profitului a fost generata de afacerea din Rusia in fiecare an incepand cu 2011.

Banca austriaca este detinuta de 490 de banci cooperatiste locale, prin intermediul a opt entitati regionale si a Raiffeisen Zentralbank.

"E de inteles daca bancile regionale si bancile primare Raiffeisen sunt putin alarmate. Ceea ce citesti despre Rusia este, intr-adevar, alarmant. Ii asigur pe actionarii nostri ca vom actiona tinand cont de riscuri", a declarat Sevelda.

Raiffeisen Bank International a raportat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un profit dupa taxe in Romania de 81 milioane euro, in stagnare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, veniturile mai mari din comisioane si tranzactionare fiind anulate de scaderea veniturilor din dobanzi.

Activele totale raportate de banca austriaca pentru Romania au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.