"Redresarea economiei portugheze si consolidarea bugetara continua este in linie cu asteptarile noastre, reducand nivelul datoriei dupa 15 ani de crestere. Ne asteptam la o continuitate a politicilor fiscale", comunica S&P. 

Guvernul Portugaliei a solicitat, in aprilie 2011, asistenta financiara de 78 miliarde euro de la UE, BCE si FMI.

In mai 2014, Portugalia a anuntat ca va iesi din programul de asistenta financiara fara a cere o linie de credit preventiva. 

Autoritatile au reusit in martie si in iunie sa plateasca anticipat doua transe din imprumutul acordat de FMI, in valoare de aproape noua miliarde de euro, datorita nivelului scazut al randamentelor obligatiunilor guvernamentale si redresarii economiei. 

In prezent, randamentele obligatiunilor portugheze pe zece ani au scazut la 2,5%, dupa ce in ianuarie 2012 au depasit 18%. 

In aprilie, Guvernul a imbunatatit estimarea de crestere a economiei in acest an, la 1,6%. In 2014, PIB-ul a crescut cu 0,9%, dupa trei ani de declin.

Tinta guvernului este inregistrarea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2015.

Anul acesta, datoria guvernamentala ar urma sa scada la 127% din PIB, dar Portugalia inca este vulnerabila la turbulentele de pe piete, apreciaza analistii.