Sesizata la sfarsitul lunii de guvern, Directia generala a patrimoniului s-a pronuntat astfel impotriva includerii colectiei in patrimoniul cultural, care ar fi facut mult mai dificila iesirea operelor de arta de pe teritoriul portughez si vanzarea lor la licitatie.

Operele lui Miro, care apartin statului portughez dupa nationalizarea bancii BPN, in 2008, ar fi trebuit sa fie vandute in luna iunie, la Londra, de casa de licitatii Christie's, pentru a umple vistieria Portugaliei.

Licitatia a fost anulata dupa decizia de la sfarsitul lunii aprilie a Tribunalului Administrativ din Lisabona, care a decis sa blocheze scoaterea din tara a tablourilor, in cadrul unei proceduri ce a fost initiata de Ministerul public, pentru "apararea patrimoniului cultural".

In februarie, licitatia a fost amanata pentru prima data din cauza unor probleme judiciare la Lisabona, in contextul in care reprezentantii mediului cultural si opozitia de stanga denuntau "scoaterea la mezat" a patrimoniului tarii.

Casa de licitatii Christie's a estimat valoarea totala a celor 85 de lucrari de Joan Miro la 36,4 milioane de euro. Aceasta este considerata drept "una dintre cele mai vaste si impresionante colectii ale artistului scoase vreodata la licitatie".

Joan Miro, nascut la Barcelona, a fost un important artist al curentului suprarealist din anii '20, pe care l-a influentat printr-un stil colorat, incarcat de simboluri, de-a lungul unei cariere care a durat pana la decesul sau, la varsta de 90 de ani, in 1983.

Actualul record de pret pentru un tablou pictat de Joan Miro este detinut de lucrarea "Painting (Blue Star)", care a fost achizitionata in 2012 cu aproape 37 milioane de dolari.