Pires de Lima a exclus orice fel de renegociere a datoriei publice a Greciei, afirmand ca Atena trebuie sa respecte regulile jocului stabilite de membrii uniunii monetare, in special avand in vedere sacrificiile facute de Portugalia. 

Criza datoriilor Greciei s-a reaprins in aceasta luna, dupa ce noul guvern de stanga condus de partidul Syriza a anuntat ca va renunta la reformele impuse in programul de salvare si la colaborarea cu troica creditorilor (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI), dupa ani de austeritate. 

Pires de Lima a spus ca autoritatile de la Lisabona au optat pentru un drum care nu a fost usor, pentru refacerea credibilitatii si revenirea la crestere, iar aceasta este atitudinea avuta si fata de situatia altor tari. 

"Portugalia a facut tot ceea ce a fost necesar pentru a elimina atmosfera de suspiciune din jurul tarii, risipind toate umbrele, toti norii, toate indoielile", a spus ministrul. 

In perioada de varf a crizei datoriilor din Europa, numerosi analisti au comparat Portugalia cu Grecia, sugerand ca tara nu va avea suficienta tarie sa aplice taierile de cheltuieli, cele mai mari majorari de taxe din istoria tarii si sa reziste celei mai grave recesiuni dupa anii ‘70.  Totusi, Portugalia a incheiat anul trecut un program de salvare in valoare de 78 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, convenit cu zona euro si FMI, inregistrand crestere economica in 2014 pentru prima oara dupa criza declansata in 2010. 

Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Pedro Passos Coelho a aplicat reduceri drastice ale cheltuielilor, reforme economice si privatizari majore, beneficiind de nivelul redus al protestelor si grevelor, spre deosebire de Grecia si Spania. 

In Portugalia vor avea loc alegeri generale in octombrie, iar partidele de extrema-stanga, inspirate de Syriza (Grecia) si Podemos (Spania), este improbabil sa atraga din voturile partidelor traditionale de centru-dreapta si de centru-stanga, potrivit sondajelor de opinie. 

Pires de Lima a spus ca economia isi revine, fiind posibil sa inregistreze in acest an o crestere de 2%. Estimarea oficiala a guvernului este un avans al PIB de 1,5%, in timp ce Comisia Europeana prognozeaza un ritm apropiat, de 1,6%.