Partidul Comunist portughez a anuntat vineri seara ca a ajuns la un acord cu Partidul Socialist, pentru a provoca caderea executivului, anterior o intelegere similara cu socialistii fiind anuntata si de Blocul de Stanga, astfel ca in prezent aceste trei formatiuni dispun de majoritatea parlamentara care le-ar permite sa preia conducerea guvernului in cadrul unei coalitii.

Actuala coalitie de dreapta, aflata la guvernare din 2011, a iesit pe primul loc la alegerile legislative de pe 4 octombrie, dar a pierdut majoritatea absoluta.

Stanga a devenit majoritara in legislativ, dar nu a reusit la acel moment sa formeze o alianta, astfel ca presedintele Anibal Cavaco Silva l-a numit premier pe liderul dreptei, Pedro Passos Coelho.

In sistemul politic portughez, seful statului numeste premierul fara votul parlamentului. Insa legislativul de la Lisabona trebuie sa se pronunte prin vot asupra programului de guvernare, lucru ce se va intampla marti.

Daca acesta va fi respins, atunci guvernul va fi obligat sa demisioneze si va deschide, pentru prima data in ultimii 40 de ani, calea unui executiv alcatuit de o alianta a stangii.

"Ma voi opune unei politici negative, de ruinare a Portugaliei", a declarat actualul premier, acuzand partidele de stanga ca doresc sa renunte la politica de rigoare bugetara, convenita cu creditorii internationali in timpul crizei din anul 2011.

El a mai afirmat ca stanga doreste sa implementeze in schimb "un program pe termen scurt si nerealist, bazat pe dorinta revenirii la omniprezenta statului" si care "va fi perceput drept o amenintare pentru redresarea finantelor publice".

"Austeritatea nu a fost niciodata o alegere, ci o necesitate", a continuat Coelho, cerand membrilor legislativului sa fie "prudenti" si sa respecte "sacrificiile consimtite de portughezi", potrivit Agerpres.