Datele preliminare arată că zăcământul, care acoperă o zonă de 156 de milioane de metri pătraţi, la mijlocul coastei sudice a bazinului Junggar, conţine 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale. În apropierea zăcământului descoperit, PetroChina efectuează lucrări de forare a puţurilor de explorare Letan 1, Tianwan 1 şi Tianan-1.

Este o nouă descoperire importantă în regiune pentru PetroChina, după ce, în septembrie 2019, a fost descoperit un zăcământ de o mărime similară în bazinul Tarim, potrivit Agerpres.

PetroChina s-a angajat să cheltuiască în Xinjiang 150 miliarde de yuani (22,90 miliarde de dolari) în perioada 2018 - 2020 pentru a majora producţia totală de gaze şi ţiţei la un milion de barili echivalent petrol pe zi.

Uigurii constituie principalul grup etnic din Xinjiang, o regiune uriaşă din China, care are frontiere comune cu Afganistanul şi Pakistanul. Lovită cu regularitate de atentate sângeroase, atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor uiguri, regiunea este plasată sub o înaltă supraveghere a poliţiei.

Peste un milion de persoane, în principal musulmani, au fost internate în "lagăre", acuză organizaţiile de apărare a drepturilor omului. China susţine însă că este vorba de "centre de formare profesională", destinate să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să fie astfel ţinută departe de extremismul religios.