Erdogan mai face un anunț referitor la descoperirea de gaze din Marea Neagră, lângă apele teritoriale românești. Turcia ar putea deveni independentă energetic
Platforma turcească de foraj marin Fatih
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va face un nou anunţ privind mărimea zăcămintelor de gaz pe care ţara sa le-a descoperit în Marea Neagră, cu prilejul unei vizite pe o navă de forare în acest weekend,
În luna august, Erdogan a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaz de 320 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră, la circa 100 de mile nautice în largul coastei turce, afirmând că acesta face parte dintr-o rezervă chiar mai mare care ar putea deveni disponibilă încă din 2023.
Surse citate de Bloomberg spunea, luni, că Guvernul de la Ankara va anunţa o revizuire "semnificativă" a descoperirii iniţiale, iar noile cifre ar putea fi dezvăluite în zilele următoare, după finalizarea unor noi foraje exploratorii.
Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.
Dacă gazul va putea fi extras, ar putea reduce dependenţa Turciei de Rusia, Iran şi Azerbaidjan pentru importurile de energie.
"Sâmbătă vom merge la nava de forare Fatih şi vom anunţa mărimea noului zăcământ", a spus Erdogan în cadrul unui discurs către parlamentarii formaţiunii sale, AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), potrivit Agerpres.
El a mai spus că o altă navă de forare, Kanuni, se îndreaptă spre acea zonă pentru a participa la operaţiuni, dar este neclar dacă aceasta va opera în acelaşi zăcământ de gaz ca Fatih.
Orice reducere a costurilor Turciei cu importurile de energie, care s-au ridicat anul trecut la 41 de miliarde de dolari, ar mări disponibilul financiar al guvernului şi ar asigura reducerea deficitului de cont curent cronic care a făcut ca lira să se devalorizeze până la un nivel istoric faţă de dolar, notează Reuters.
Perimetrul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii
Blocul Neptun din România, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, este cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, care ar asigura auto-suficienţa României. Dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.
România are proiecte de gaze în ape de mică adâncime dar rezervele de gaze din blocul Neptun, descoperite în urmă cu opt ani de Petrom şi Exxon, nu au fost încă exploatate. De asemenea, o companie susţinută de fondul Carlyle Group explorează şi ea un perimetru din apele teritoriale ale României şi intenţionează să livreze primele cantităţi de gaze naturale în 2021.
ExxonMobil, care şi-a anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din România, şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.
OMV Petrom a anunțat, în repetate rânduri, că vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor.
În aprilie, directorul general de la grupul austriac OMV, Rainer Seele, declara că decizia finală de investiţie în proiectul Neptun din Marea Neagră este aproape sigur că nu va fi luată în acest an, ci abia în 2021, deoarece foarte multe depind de existenţa unei legislaţii offshore adecvate în România.
Potrivit Deloitte, România ar putea câştiga peste 20 de miliarde de dolari din extracţia gazelor din Marea Neagră, în următorii 10-12 ani și și-ar asigura independența energetică.
Pe acelasi subiect: