Pentru prima data in istorie, britanicii nativi nu mai reprezinta populatia majoritara in Londra
Britanicii nativi nu mai reprezinta populatia majoritara in Londra. Potrivit datelor ultimul recensamant, economia nationala este cea care a atras un numar tot mai mare de imigranti, noteaza Financial Times, preluat de CNN.
Recensamantul din 2011 a scos la iveala si faptul ca locuitorii din Anglia si Tara Galilor sunt mai bine educati, dar mai putin religiosi, fata de cum erau in urma cu un deceniu. In schimb, putini dintre acestia isi permit sa aiba o casa proprie.
Populatia Marii Britanii a ajuns la 56,1 milioane de locuitori, cu 7% mai mult decat la recensamantul din 2011, iar 60% din aceasta crestere este pusa pe seama imigrantilor. In plus, din procentul de 13% de cetateni nascuti in afara Regatului, mai mult de jumatate s-au mutat aici in decursul ultimilor zece ani. Efectul este cel mai vizibil in Londra, unde 37% dintre locuitori, adica mai mult de o persoana din trei, sunt imigranti. Doar 45% din populatia capitalei este de origine engleza, scotiana sau galeza, fata de 60% cat aratau datele din 2001, ceea ce face ca Londra sa fie prima regiune din Regat in care britanicii nativi nu mai detin majoritatea.
Cea mai mare sursa de imigranti provine din India si Polonia.
O alta schimbare demografica majora este accea ca numarul proprietarilor de locuinte a scazut si el semnificativ, din cauza preturilor si a ipotecilor tot mai mari.
"Cifrele confirma ca e tot mai greu sa detii o casa, indiferent de cat de mult ar munci sau ar economisi lumea", spune Campbell Robb, directorul executiv al unui adapost pentru nevoiasi.
"Oamenii locuiesc cu parintii si dupa ce implinesc 30 de ani, pentru ca nu isi permit o locuinta proprie". In aceste conditii, numarul celor care stau cu chirie a crescut de la 6% la 15% in ultimul deceniu.
Nivelul educatiei a crescut si el in Anglia si Tara Galilor, in timp ce aproape jumatate dintre locuitorii londonezi se pot mandri cu cel putin o diploma universitara.
Numarul celor care s-au declarat adepti ai crestinismului a scazut in schimb cu 13 procente.