Pana in 2015, explozia locurilor de munca din Hong Kong va impinge Londra pe locul al treilea, in liga centrelor financiare internationale, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetari Economice si de Afaceri (CEBR) din Marea Britanie.

Analiza are si alte vesti proaste, imediate, pentru bancherii londonezi, sugerand ca bonusurile cumulate din acest an vor scadea la 4,4 miliarde de lire sterline, de la 6,75 miliarde de lire in 2011 si 11,56 miliarde de lire in 2008.

Cresterea numarului de posturi in sectorul financiar din Orientul Indepartat va fi atat de mare incat in trei ani diferenta dintre marimea fortei de munca de profil din Londra si cea din Singapore va fi infima, anticipeaza institutul, preluat de Mediafax.

Directorul general al centrului, Douglas McWilliams, a zugravit un tablou sumbru al consecintelor asupra economiei britanice, insistand ca "cel mai mare perdant va fi Fiscul". "Tinand cont de veniturile pierdute din restrangerea City, de nivelul mai redus al impozitului pe profit, a taxei de timbru si a altor taxe mai mici, estimez ca veniturile bugetare provenite din City, in actualul an financiar, vor fi de circa 40 de miliarde de lire sterline, comparativ cu 70 de miliarde de lire incasate in 2007/2008", a spus McWilliams.

Guvernul britanic are sarcina dificila de a apara pozitia Londrei de principal centru financiar international si contributor major la veniturile bugetare, concomitent cu echilibrarea economiei.

Estimarile CEBR vin dupa ce saptamana trecuta institutul a anticipat ca numarul locurilor de munca din City va scadea anul viitor la 237.036, cel mai redus nivel dupa 1993.

Numarul persoanelor angajate in sectorul financiar londonez, excluzand majoritatea contabililor si avocatilor, a scazut in acest an cu 11% fata de 2011, la sub 250.000. Inainte de declansarea crizei financiare mondiale, in City lucrau peste 350.000 de persoane.