"Germania prevede sa avertizeze Marea Britanie ca va cauta sa impuna o anulare a summitului european de luna viitoare, daca premierul David Cameron insista sa opuna un vot de veto oricarui acord care ar prevedea altceva in afara de o blocare a cheltuielilor", scrie ziarul britanic, care citeaza persoane apropiate negocierilor. 

"Doamna Merkel incearca sa il convinga pe domnul Cameron sa sustina un compromis german care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din PIB-ul Uniunii", precizeaza FT. 

Cameron s-a declarat vineri pregatit sa opuna un vot de veto proiectului de buget plurianual pentru perioada 2014-2020 al UE, daca acesta prevede cresteri de cheltuieli "inacceptabile", sugerand lungi si dificile negocieri in cadrul summitului extraordinar prevazut in perioada 22-23 noiembrie. 

Premierul britanic este liderul unui grup, "Prietenii cheltuielilor mai bune", format impreuna cu Franta, Germania, Austria, Olanda, Suedia si Finlanda, tari care sustin o reducere drastica a viitorului buget UE pentru perioada 2014-2020, pe care o considera o masura de pliere la austeritatea impusa de criza. Toate aceste tari sunt contributori importanti la bugetul comun. 

Ei se opun grupului "Prietenilor coeziunii", o alianta de 17 tari, condusa de catre Polonia. Aceste state refuza ca fondurile alocate coeziunii, care reprezinta aproximativ 40% din buget la nivel global, sa fie afectate de masuri de austeritate, pe motiv ca beneficiarii fondurilor nu reusesc intotodeauna sa le utilizeze integral. 

Comisia Europeana (CE) a propus in iulie un buget plurianual de 1.033 de miliarde de euro constand in credite de angajamente si 987 de miliarde de euro credite de plata pentru perioada 2014-2020, vizand sa tina cont de aderarea Croatiei, reprezentand o crestere cu aproape 5% raportat la prioada 2007-2013.