Vestea ii vizeaza pe cei aproape 2,5 milioane de romani din strainatate. Mai ales ca multi dintre ei sustin ca habar nu aveau de acest drept.

In prezent, statul roman transfera in strainatate pensiile publice a 27.000 de romani pentru perioada lucrata in tara natala. Directiva adoptata saptamana trecuta legifereaza transferul tuturor pensiilor pentru care titularii au contribuit, inclusiv cele private.

Pentru a beneficia de acest drept, cei stabiliti in alta tara trebuie sa-si deschida un cont la o banca din statul respectiv, sa trimita apoi datele la casa de pensii din Romania, care, la randul ei, va trimite banii in strainatate.

Pensiile private obligatorii in schimb nu pot fi deocamdata fi transferate.

Mihai Bobocea, consilier al boardului Asociatiei pentru Pensiile Private din Romania: "Autoritatea de supraveghere financiara nu a dat unda verde cazurilor de transfer solicitate in acest fel"

In plus, oamenii care au contribuit la aceste fonduri de pensii private obligatorii nu-si pot retrage banii pana nu ajung la varsta de pensionare, decat in caz de pensionare anticipata sau deces, iar astfel banii sunt platiti mostenitorilor.

Pana acum 3000 de persoane au fost in aceasta situatie, si au primit in medie mai putin de 3000 de lei, pentru ca de la infiintarea fondurilor de pensii private in 2008 si pana acum nu au apucat sa contribuie cu sume mari.

Pentru ca participantii la aceste fonduri sa nu isi piarda sumele depuse Parlamentul European a dat aceasta directiva, care uniformizeaza legislatiile.

Noua lege trebuie aprobata de Consiliul de Ministri dupa care statele membre au timp patru ani sa o puna in aplicare.