In prezent, in Romania, sunt 4,3 milioane de salariati care contribuie la pensiile a 5,2 milioane de persoane. Statul trebuie sa dea aproape 3 miliarde de euro, in fiecare an, pentru ca toti pensionarii sa-si poata primi banii la timp. In acest ritm, nu se stie ce se va intampla in curand. Tocmai de aceea, initiatorii proiectului spun ca o pensie alternativa ar fi binevenita.

Contributia la fondul de pensii ocupationale va fi de cel mult 15% din salariul brut si va fi platita fie de salariat si de angajator, fie doar de acesta din urma. Cotizarea se va face pe cel putin sapte ani. Valoarea pensiei ocupationale va fi calculata in functie de salariu si de numarul anilor de contributie.

De pilda, un angajat cu un venit brut de 1.500 de lei poate plati, lunar, la fondul de pensii ocupationale cel mult 225 de lei. Asadar, pentru o perioada de cotizare de sapte ani ar urma sa acumuleze in contul lui 18.900 de lei. Banii vor fi investiti de un administrator al fondului. In cazul norocos in care investitia ar avea un randament anual de 5%, inca 3.000 de lei s-ar adauga in cont dupa cei sapte ani. Daca perioada de contributie e mai mare, mai mare va fi si pensia ocupationala.

Aceste contributii sunt scutite de la plata taxelor si impozitelor, motiv pentru care oamenii de afaceri sustin proiectul.

De cealalta parte, salariatii sunt sceptici. Contributorii ar avea acces la acest tip de pensie doar dupa implinirea varstei de 60 de ani. Isi pot insa retrage banii in orice moment, dar vor pierde astfel sumele acumulate din dobanda rezultata prin investirea lor.

Proiectul, gandit inca din 2011, urmeaza sa fie supus dezbaterii parlamentare. Daca va avea sustinere, ar putea fi adoptat in cateva luni.