Ministrul luxemburghez al Finantelor, Luc Frieden, a cerut colegilor sai din zona euro sa se intalneasca urgent in sedinta pentru a pune la punct un nou pachet.

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida daca va acorda mai mult timp Ciprului sau daca va taia liniile de finantare catre bancile cipriote, deschizand calea pentru intrarea tarii in default.

"Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro, si trebuie sa cautam impreuna alternative la pachetul negociat", a afirmat Frieden, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

El considera ca rezultatul votului din parlamentul cipriot reprezinta "o veste foarte trista", insa decizia trebuie respectata. "Tot ce conteaza acum este sa luam toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro", a adaugat oficialul.

Parlamentul cipriot a respins taxarea depozitelor bancare

Parlamentul cipriot a refuzat categoric taxa pe depozitele bancare, menita sa aduca la bugetul de stat 6 miliarde de euro. In aceasta dimineata, presedintele va purta discutii de urgenta cu liderii partidelor, pentru gasirea unei solutii de compromis. Ciprul trebuie sa isi restructureze sistemul bancar pentru a primi de la UE si FMI un imprumut salvator de 10 miliarde euro.

Discutii cu Rusia dupa NU din parlament

Marti seara, ministrul de finante din Cipru a mers in Rusia, pentru discutii cu oficialii de la Moscova. Asta in conditiile in care peste un sfert din depozitele bancare din Cipru apartin unor cetateni rusi.

Parlamentul cipriot a spus NU taxei pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil.

Miile de manifestanti adunati in fata sediului institutiei si-au exprimat satisfactia pentru acest vot. "Demnitatea mea este acum neatinsa. Sunt mandru de poporul meu si simt ca acum toti cipriotii s-au unit intr-o singura voce. Doamna Merkel trebuie sa inteleaga ca cipriotii au demnitate", a spus unul dintre protestatari.

Cativa parlamentari s-au alaturat multimii si au trimis un mesaj de incurajare celorlalti europeni loviti de criza. Nicolas Papadopoulos, membru al Parlamentului: "Poporul cipriot trimite un mesaj celorlalte popoare din Europa: sa reziste masurilor nepopulare". 

Principalul partid de guvernamant, Miscarea Democrata, anuntase ca se va abtine de la vot. Miscarea Democrata controleaza 20 din cele 56 de locuri din Parlament si guverneaza impreuna cu Partidul Democrat, care are opt posturi. Celelalte partide mari, Partidul Comunist si Partidul Verde, au anuntat si ele ca se opun taxei. 

Potrivit BBC, inainte de intalnire un parlamentar a declarat ca toti membrii legislativului intentioneaza sa se abtina de la vot, dupa care liderii partidelor se vor intalni cu presedintele tarii pentru a discuta urmatoarele decizii. 

Inainte de a ajunge in parlament, legea privind taxare depozitelor bancare fusese deja "indulcita" de guvern. Executivul a decis sa crute de la taxare depozitele mai mici de 20.000 de euro.

Cum nici asa nu a trecut de vot, alesii ciprioti au lansat un apel la solidaritate in sanul Uniunii. Yiannakis Omirou, presedintele Parlamentului: "Asteptam solidaritate din partea partenerilor nostri, solidaritatea care este principiul fundamental pe care este cladita familia europeana".

BCE mentine deschis robinetul finantarii de urgenta

Oficialii europeni le-au transmis cipriotilor ca usa negocierilor ramane deschisa, dar ca imprumutul de 10 miliarde de euro, de care tara are mare nevoie, este conditionat de restructurarea sistemului bancar. La randul sau, Banca Centrala Europeana a anuntat ca va mentine deschis robinetul finantarii de urgenta pentru doua banci cipriote, care fara ajutor extern ar fi intra in insolventa.

"BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenta financiara) si este in contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirma angajamentul de a furniza necesarul de lichiditati conform reglementarilor existente", scrie institutia.

Presedintele Cirpului: Avem planul B

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, declarase anterior unui post de televiziune ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el. 

Ministrul de finante al Ciprului si-a prezentat demisia, in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata, au declarat surse apropiate situatiei. 

Zona euro: Taxati depozitele bancare, va dam imprumutul de 10 mld. euro

Statele din zona euro au decis sambata sa ajute Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Citeste si:

Tarile care pot lua urma Ciprului in spirala bancara. "Daca pentru un stat mic, UE adopta o asa masura, la ce sa ne asteptam in cazul prabusirii unei puteri?"

Rusia poate taia Germaniei gazele din cauza pierderilor oligarhilor in Cipru. Cati bani tin acestia in bancile din insula

Conditiile salvarii Ciprului, lectia pe care Germania a dat-o Europei, ca sa arate cine detine puterea 

Zona euro nu se razgandeste. Cipru sa taxeze depozitele bancare. „Aplicam planul A. Fiecare sa-si asume responsabilitatile"

Consternare in Cipru, dupa incheierea acordului de finantare externa. Prima tara din UE care se salveaza de la faliment cu banii depusi de propriii cetateni in banci

UE mai salveaza o tara de la faliment. Cipru primeste un ajutor de 10 mld. euro, dupa 10 ore de negocieri dure la Bruxelles