Conditiile salvarii Ciprului, lectia pe care Germania a dat-o Europei, ca sa arate cine detine puterea
Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Hotararea Uniunii Europene de a acorda Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, pentru ca micul stat sa evite astfel declansarea unei crize de genul celei incepute in Grecia in 2008, nu a fost o masura pe placul tuturor. Mai mult, au existat voci care au afirmat ca, de fapt, Germania a fost cea care a luat toate conditiile bailout-ului atat de controversat.
Potrivit mai multor rapoarte, Germania nu a acordat practic nicio sansa Ciprului, obligand statul sa isi taxeze deponentii din banci, daca nu vrea sa iasa din zona euro. Nemtii s-ar fi opus unui imprumut salvator fara nicio conditie atasata, din cauza ca Cipru este o tara putin importanta pentru zona euro, scrie Business Insider.
Parerile sunt insa impartite. Pe de o parte, unii cred ca, datorita faptului ca Germania este cea care duce in realitate greul acestor imprumuturi, nemtii sunt indreptatiti sa ia astfel de decizii. Pe de alta parte, multi se tem ca atitudinea pe care tara o afiseaza va duce la neincredere si anarhie in piata europeana.
Ceea ce este sigur e ca Germania trimite in acest fel un mesaj cat se poate de clar. Expertul monetar de la Citigroup, Steven Englander, enumera cele cinci lectii pe care considera ca germanii le-au trimis Europei, cu aceasta ocazie:
1. Nimeni nu va avea parte de salvari gratuite.
2. Tratamentul aplicat unei tari nu se extinde automat si la restul.
3. Populismul nu va avea niciodata castig de cauza in fata statelor care ofera banii pentru salvare.
4. Regimurile bancare flexibile vin cu un cost.
5. Alegerile din Germania sunt tot la fel de importante precum cele din Italia.
Ministrii de Finante din zona euro s-au inteles pentru acordarea unui pachet de finantare externa in valoare de 10 miliarde de euro pentru Cipru, pentru a evita intrarea tarii in faliment. Decizia a fost luata sambata noaptea, la Bruxelles, dupa indelungi discutii intre ministri si membri ai Fondului Monetar International. In schimb, Ciprului i s-a cerut sa reduca deficitul bugetar, sa reglementeze sectorul bancar, taxand astfel deponentii bancari, si sa majoreze impozitele.
Bancile din Cipru ramane inchise azi si maine, pentru a preveni retragerea depozitelor
Bancile din Cipru nu isi vor relua activitatea pana joi, guvernul prelungind cu doua zile perioada de nefunctionare a institutiilor de credit pentru a preveni retrageri masive de depozite inainte de ratificarea in Parlament a legii privind preluarea de catre stat a pana la 10% din economii, relateaza Bloomberg.
Bancile cipriote au fost inchise luni pentru o sarbatoare nationala, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro si administratia de la Nicosia au anuntat, sambata, ca statul va prelua 6,75% din depozitele bancare mai mici de 100.000 euro si 9,9% din cele care depasesc aceasta valoare pentru a finanta un acord de "bailout" de 10 miliarde euro.
Parlamentul a amanat in doua randuri, duminica si luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar implementa decizia, urmatorul termen fiind programat pentru marti. Astfel, bancile vor ramane inchise marti si miercuri, potrivit unui oficial al guvernului cipriot, citat de Bloomberg.
Politicienii ciprioti vor sa propuna partenerilor externi modificarea treptelor de confiscare a depozitelor, pentru a proteja in mai mare masura micile economii.
Dupa anuntarea acordului, sambata dimineata, bancomatele au fost luate cu asalt de clienti si au ramas repede fara bani, din cauza numarului mare de persoane care au incercat sa isi retraga depozitele.
Pe langa prelungirea perioadei de nefunctionare a sucursalelor bancare, guvernul din Cipru a blocat inca de sambata transferurile electronice de bani.
Pe acelasi subiect: