Oligarhii rusi pierd miliarde de euro in programul financiar al Ciprului
Moody’s a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody’s a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody’s. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a detinatorilor de depozite in general, se stabileste un precedent teribil. Oamenii din Europa vor incepe probabil sa se gandeasca foarte atent daca ar trebui sa ingroape niste bani intr-o conserva in curtea din spatele casei", comenteaza un analist al Mizuho Securities, citat de Bloomberg.
Proiectul de lege privind taxa speciala asupra depozitelor bancare va ajunge luni in Parlamentul cipriot. "Este rezonabil sa ne asteptam la cresterea volatilitatii depozitelor in statele aflate in dificultate", noteaza analistii Goldman Sachs, precizand insa ca reactia detinatorilor de depozite din Italia, Irlanda, Spania si Portugalia va fi probabil limitata deoarece "perceptia privind bancile" s-a imbunatatit in aceste tari.
Oligarhii rusi pierd miliarde de euro in programul financiar al zonei euro pentru Cipru
Taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro ii va costa mai multe miliarde de euro pe rusii bogati, expertii estimand ca acestia ar avea in conturi in aceasta tara pana la 35 de miliarde de euro, potrivit AFP.
"Increderea in Cipru ca loc sigur in care sa-ti plasezi banii se va ajunge la zero", a declarat, pentru agentia rusa de presa Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociatiei regionale a bancilor rusesti, preluata de Mediafax.
Ministrii de Finante ai statelor din zona euro au convenit, sambata, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de pana la 100.000 de euro si la 9,9% pentru cele care depasesc acest prag.
Fondurile rusesti care vor fi probabil afectate se situeaza la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, in timp ce editia ruseasca a revistei Forbes a inaintat o estimare mult mai ridicata, de pana la 35 miliarde de euro.
Potrivit Forbes, Moody's a estimat anul trecut dezpoite de 19 miliarde de dolari ale rusilor in bancile cipriote, la care se adauga fonduri de inca 12 miliarde de dolari detinute de bancile din Rusia. Forbes citeaza si alte estimari din presa locala, care situeaza depozitele rusilor la 8-35 miliarde de euro. "Rusii au pierdut pana la 3,5 miliarde de euro intr-o singura zi. Stirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a starnit panica in randul rusilor foarte bogati", se arata intr-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.
Conform Interfax, vicepresedintele asociatiei bancilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova sa negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chair elimina taxa, in schimbul unui nou ajutor financiar.
Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, urmeaza sa viziteze Moscova in aceasta saptamana. Rusia a imprumutat Ciprului 2,5 miliarde de euro in 2011. Guvernul de la Nicosia a cerut un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro, insa Rusia a refuzat, afirmand ca este responsabilitatea UE sa ajute financiar insula.
Pe acelasi subiect: