Astfel, contractele credit default swap (CDS), folosite pentru a asigura datoria pentru riscul de neplata, au urcat pentru Cipru de la 1,13 puncte procentuale vineri, la 7,68 puncte luni dimineata, potrivit cotidianului britanic The Guardian. 

Cresterea CDS inseamna ca asigurarea unei datorii de 10 milioane de euro costa acum 768.000 de euro, fata de numai 113.000 vineri.  Ministrii de finante ai statelor din zona euro au convenit, sambata, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Cum afecteaza situatia din Cipru piata valutara din Romania. Ce s-a intamplat cu leul

Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de pana la 100.000 de euro si la 9,9% pentru cele care depasesc acest prag. 

Statul cipriot trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite. 

Modificarea vizata de Cipru, privind taxarea depozitelor bancare, ar trebui sa protejeze mai bine deponentii care au in conturi pana la 100.000 de euro, potrivit agentiei de presa Dow Jones, citata de CNBC. Pentru a putea strange in continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia in calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari.

Noua propunere ar cobori la 3% rata pentru cei cu pana la 100.000 de euro in cont, pentru cei cu 100.000-500.000 de euro ar ramane la aproape 10%, in timp ce pentru depozitele mai mari de 500.000 de euro ar fi introdus un nou nivel de impozitare, de 15%.

Euro s-a depreciat luni la minimul acestui an in raport cu dolarul, iar bursele si cotatiile materiilor prime au scazut, intrucat conditia fara precedent impusa Ciprului ameninta sa impinga Europa din nou in criza.

Moneda europeana s-a depreciat cu 1,3%, la 1,29 dolari, in timp ce pretul petrolului a coborat cu 1,2%, iar cel al cuprului cu 2%. 

Randamentele pentru obligatiunile Spaniei si Italiei, tari considerate vulnerabile in criza datoriilor suverane, au crescut.  In acest context, investitorii s-au orientat catre active considerate sigure in perioade de volatilitate, iar randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Germaniei a devenit negativ, in timp ce pretul aurului a avansat cu pana la 1,1%.

Citeste si:

Cum se reflecta situatia din Cipru pe piata valutara din Romania. Cursul a urcat aproape de 4,42 lei/euro, aproape de maximul anului

Oligarhii rusi pierd miliarde de euro in programul financiar al Ciprului

Ciprul acuza BCE de santaj in cazul taxei pe depozitele bancare: "Deciziile fusesera deja luate, ne-au amenintat cu falimentul"