Tiriac a declarat jurnalistilor ca a asteptat doi ani pentru a obtine aprobarile necesare, in conditiile in care campania anticoruptie i-a facut pe functionari sa fie reticenti in a semna si documentele de rutina.

"Le este frica si sa respire pentru ca ar putea ajunge in atentia procurorilor anticoruptie", a spus Tiriac.  

DNA investigheaza peste 10.000 de cazuri si sute de functionari publici sunt acuzati de coruptie, ca urmare a unei campanii sustinute de Laura Codruta Kovesi, numita in fruntea DNA in 2013.

Operatiunea a dus la acuzarea mai multor politicieni precum fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, si fostul ministru de Finante, Darius Valcov. Toti trei au negat acuzatiile aduse.

Pe masura ce ancheta continua, proiectele de lucrari publice stagneaza. Reprezentantul in Romania al Bancii Europene de Investitii, Dietmar Dumlich, sustine ca institutia a aprobat credite de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructura, dar nu poate gasi pe nimeni care sa semneze documentele. "Ne gasim in purgatoriu", a spus Dumlich.  

Romania are nevoie de fonduri, Forumul Economic Mondial claseaza tara pe locul 85 din 144 de state in ceea ce priveste calitatea infrastructurii, cea mai slaba pozitie a unei tari din Uniunea Europeana, in conditiile in care drumurile sale sunt intr-o stare mai proasta decat cele din Bangladesh sau Camerun.

Unul dintre motivele pentru starea proasta a drumurilor din Romania este ca banii alocati pentru infrastructura au ajuns deseori in buzunarele politicienilor si apropiatilor lor, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania.

"Investitiile publice legate de infrastructura sunt o zona uriasa de coruptie", a spus Victor Alistar.  

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, declara anul trecut ca primarii din Romania au intrat intr-o "greva de semnatura" de teama sa nu fie acuzati ca incalca Legea achizitiilor publice.

In schimb, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca orice functionar care aplica corect legea nu are de ce sa se teama.  

Proiectul patinoarului pe care Ion Tiriac vrea sa il construiasca este un exemplu al acestei probleme. Omul de afaceri i-a facut o oferta fostului primar Sorin Oprescu pentru a construi un nou patinoar in Bucuresti inca din 2013. Tiriac a promis atunci ca va investi doua milioane de euro, cu conditia ca primaria sa ofere terenul si sa obtina finantare de la UE pentru a coperi unele costuri. Oprescu a promis ca va obtine un teren in apropiere de primarie, dar ulterior prefectul a refuzat sa aprobe planul. A fost nevoie de sase luni pentru a obtine semnaturile necesare si aprobarea primariei.

Cu toate acestea, desi au trecut mai multe saptamani dupa votul din consiliu, primarul l-a informat pe Tiriac ca secretarul "a uitat sa publice" decizia, ceea ce o invalideaza.

In prezent, Tiriac vrea sa construiasca singur patinoarul pe un teren pe care il detine la aproximativ 16 kilometri in afara Bucurestiului.