Analiştii au evaluat Borsa Italiana între 3,5 şi patru miliarde de euro, scrie Financial Times, preluat de Agerpres.

Operatorul bursier pan-european Euronext, care concura cu Deutsche Börse (Germania) şi grupul SIX (Elveţia) pentru Borsa Italiana, a depus o ofertă comună cu banca italiană Intesa Sanpaolo şi investitorul deţinut de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP). În urma finalizării tranzacţiei, CDP va deţine o participaţie de 8% în Euronext, a informat operatorul bursier pan-european.

London Stock Exchange Group (LSE), care a cumpărat în 2007 Borsa Italiana cu 1,6 miliarde de euro, a anunţat recent vânzarea operatorul Bursei de la Milano. Am demarat "discuţii exploratorii", care ar putea avea ca rezultat vânzarea platformei MTS sau a întregii subsidiare italiene, se arată într-un comunicat al LSE.

Guvernul de la Roma încearcă de luni de zile să readucă în Italia acţionariatului Borsa Italiana, văzut ca un activ strategic deoarece deţine MTS (platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei de la Milano).

Autorităţile de la Roma au anunţat că toate ofertele vor fi analizate cu atenţie de Guvern şi de autorităţile de reglementare.

Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni - London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Bourse (DB) - dar şi-a extins treptat operaţiunile. Recent, Euronext a achiziţionat Oslo Bors, iar Norvegia a devenit a şasea ţară europeană în care operează Euronext, după Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia şi Irlanda.