OPEC şi statele aliate păstrează jos producţia de petrol, în ianuarie. Revenirea cererii de țiței, întârziată de al doilea val al pandemiei
Petrol
OPEC şi statele aliate au convenit joi, după mai multe zile de discuţii tensionate, să crească producţia de petrol cu doar 500.000 de barili pe zi, de la începutul lunii ianuarie.
În acest fel, totalul reducerilor de producţie ale ţărilor participante va scădea din 2021 de la 7,7 milioane de barili de petrol pe zi la 7,2 milioane de barili pe zi, relatează CNBC.
Înaintea reuniunii, majoritatea aşteptărilor erau că OPEC+ va menţine reducerile de producţie la 7,7 milioane de barili de petrol pe zi cel puţin până în martie.
“500.000 de barili pe zi nu este scenariul de coşmar de care s-a temut piaţa, dar nu este ceea ce era aştepta acum câteva săptămâni”, a declarat un analist al Rystad Energy, Paola Rodriguez Masiu, potrivit News.ro.
În urma informaţiilor referitoare la acord, preţul petrolului Brent a închis în urcare cu 1%, la 48,71 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate a avansat cu 0,8%, la 45,64 dolari pe baril.
Luni, membrii OPEC aajunseseră la un consens larg asupra necesităţii de prelungire a măsurilor actuale de reducere a producţiei, cu trei luni începând din ianuarie, însă aliaţii lor din cadrul grupului OPEC+ nu au susţinut decizia.
OPEC+ a fi trebuit să relaxeze redustricţiile de producţie existente cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), din ianuarie. Dar, cu cererea aflată încă sub presiune pe fondul pandemiei de coronavirus, OPEC+ a luat în initial considerare extinderea reducerilor existente, de 7,7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 8% din cererea globală, în primele luni ale anului 2021, poziţie susţinută de Arabia Saudită.
Preţurile petrolului au urcat în noiembrie cu 25%, consemnând cea mai mare creştere lunară după luna mai, pe fondul speranţelor investitorilor că vaccinurile pentru noul coronavirus vor contribui la redresarea economică şi la creşterea cererii de petrol.
Pe acelasi subiect: