În raportul lunar care este urmărit îndeaproape de pieţe, OPEC anticipează că cererea de petrol la nivel mondial se va contracta în 2020 cu aproximativ 9,8 milioane de barili pe zi, în termeni anuali. Estimarea este o revizuire în scădere a cererii cu 0,3 milioane de barili comparativ cu luna trecută.

Pentru anul viitor, OPEC anticipează o accelerare a cererii de petrol cu 6,2 milioane de barili, în termeni anuali, ceea ce înseamnă o revizuire în sens negativ cu 0,3 milioane de barili faţă de estimarea din octombrie.

Organizaţia şi-a redus în mod constant perspectiva referitoare la cererea din 2021, de la un nivel iniţial de 7 milioane de barili, în luna iulie.

Aceste revizuiri în scădere iau în considerare ajustările negative ale perspectivei economice pentru economiile din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, din cauza măsurilor de combatere a răspândirii Covid-19 şi a impactului advers avut asupra transporturilor şi cererii de carburanţi industriali până la jumătatea anului 2021”, arată raportul OPEC, potrivit News.ro.

Raportul a fost publicat înaintea reuniunii din perioada 30 noiembrie-1 decembrie a OPEC şi a aliaţilor din afara organizaţiei, la care se va discuta despre următoarea fază a politicii privind producţia de petrol.

Alianţa, cunoscută sub numele de OPEC+, care include şi Rusia, a convenit o reducere record a producţiei de petrol, cu 9,7 milioane de barili de petrol pe zi, începând cu data de 1 mai. În luna august, reducerea a fost revizuită la 7,7 milioane de barili de petrol pe zi, o măsură asemănătoare urmînd să fie luată la începutul anului viitor.