Țările OPEC țin robinetul închis încă trei luni. Producţia de petrol a fost blocată, pentru a forța creșterea prețurilor. Se așteaptă decizia Rusiei
Sonde petrol
Membrii OPEC au ajuns luni la un consens larg asupra necesităţii de prelungire a măsurilor actuale de reducere a producţiei, cu trei luni începând din ianuarie, dacă aliaţii lor din cadrul grupului OPEC+ vor susţine decizia, au declarat miniştri şi delegaţi citaţi de Reuters.
Ministrul algerian al Energiei, Abdelmadjid Attar, titularul preşedinţiei rotative a OPEC, a declarat că există ”consens la nivelul OPEC”.
El a vorbit înainte ca miniştrii OPEC să înceapă discuţiile asupra unei politici care ar ajuta producătorii să facă faţă cererii slabe din 2021 din cauza crizei coronavirusului.
Omologul său iranian, Bijan Zanganeh, a făcut remarci similare după încheierea întâlnirii, dar a declarat că întâlnirea de marţi a OPEC +, care include Rusia şi alţi aliaţi, nu va fi uşoară.
"Cred că în cadrul OPEC a existat un consens", a spus Zanganeh, citat de agenţia de ştiri a ministerului iranian al Petrolului, SHANA, potrivit Agerpres.
”Întâlnirea de mâine va fi dificilă şi va necesita negocieri şi răbdare”, a mai spus acesta.
Delegaţiile OPEC se reunesc marţi pentru alte discuţii, a anunţat grupul într-un comunicat.
OPEC+ a fi trebuit să relaxeze redustricţiile de producţie existente cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), din ianuarie. Dar, cu cererea aflată încă sub presiune pe fondul pandemiei de coronavirus, OPEC+ a luat în considerare extinderea reducerilor existente, de 7,7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 8% din cererea globală, în primele luni ale anului 2021, poziţie susţinută de Arabia Saudită, au spus surse apropiate situaţiei.
Preţul petrolului Brent, cu livrare în ianuarie, contracte care au expriat luni, a scăzut cu 1,4%, la 47,50 dolari pe baril. Contractele Brent pentru luna februarie au coborât cu 1,76%, la 47,40 dolari pe baril.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, a scăzut cu 1,6%, la 44.8 dolari pe baril.
Preţurile petrolului au urcat în noiembrie cu 25%, consemnând cea mai mare creştere lunară după luna mai, pe fondul speranţelor investitorilor că vaccinurile pentru noul coronavirus vor contribui la redresarea economică şi la creşterea cererii de petrol.
Pe acelasi subiect: