Datoria companiilor din domeniul energiei se ridica in prezent la 800 de miliarde de dolari, in conditiile in care se situa sub 200 de miliarde de dolari in 2003, relateaza Bloomberg. 

In momentul in care pretul petrolului a inceput sa coboare, valoarea activelor folosite ca garantie de catre producatori a scazut, determinand companiile sa vanda o parte mai mare din productie pe piata futures. 

"Schimbarile legate de productie si consum nu ofera o explicatie satisfacatoare in ceea ce priveste declinul abrupt al pretului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influentat evolutia pietei si a contribuit la declinul preturilor", se arata in raport. 

Scaderea cotatiilor petrolului a condus la cresterea costurilor de imprumut pentru companiile din energie, care au mentinut un nivel ridicat al productiei pentru a-si asigura veniturile. 

Pretul petrolului Brent a inregistrat un declin de aproximativ 60% din iunie a anului trecut pana in ianuarie anul acesta, dupa ce OPEC a refuzat sa reduca productia de petrol, iar volumul produs in Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.