Grecia a platit catre FMI transa de 450 mil euro din imprumut, scadenta in aprilie. Zona euro a dat termen Atenei sase zile lucratoare pentru prezentarea reformelor
Zona euro a dat termen Greciei sa prezinte in sase zile lucratoare reformele economice, pentru ca ministrii de Finante sa poata analiza acordarea finantarii de urgenta necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata, dupa ce statul elen a platit joi o datorie catre FMI.
Autoritatile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgenta, dar li s-a spus ca mai intai trebuie sa prezinta lista de reforme care sa asigure sustenabilitatea finantelor publice, au aratat oficiali europeni, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
"Partea elena a explicat ca situatia lichiditatilor se inrautateste foarte mult si a facut apel pentru deblocarea unui sprijin financiar urgent, inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, de pe 24 aprilie", a declarat o sursa din zona euro.
Oficialul a adaugat ca nimeni nu stie cum poate fi facut acest lucru si ca nu exista vointa pentru furnizare de sprijin inainte de a vedea un progres in programul de reforme.
Premierul de stanga Alexis Tsipras, ales in ianuarie in baza promisiunii ca va renunta la austeritate, nu vrea sa accepte reformele din sistemul de pensii si piata muncii, convenite de predecesorul sau conservator. Creditorii Greciei, respectiv zona euro si FMI, se folosesc de avantajul oferit de deficitul de lichiditati al Greciei pentru a presa aplicarea reformelor respective.
"In mod evident, tot ceea ce se va intampla inainte de 24 aprilie pentru incheierea unui acord, va fi binevenit", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Autoritatile de la Atena au prezentat saptamana trecuta o lista de reforme, de 26 de pagini, dar oficialii zonei euro au spus ca lipsesc detaliile si analiza implicatiilor financiare. Oficialii europeni au spus ca increderea este atat de scazuta incat ministrii vor dori ca propunerile Greciei sa nu fie doar niste promisiuni, ci sa fie aprobate de Parlament, inainte de a debloca noi fonduri.
Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, aflat joi la Paris, a acuzat zona euro ca administreaza un medicament toxic tarii sale, pe care o lasa fara lichiditati.
Grecia a intrat astazi intr-o perioada de foc, de care a depins credibilitatea sa pe pietele internationale. Grecia a rambursat FMI o transa in valoare de 450 de milioane de euro, scadenta joi, din impumutul primit de la institutie, in conditiile in care rezervele monetare ale tarii continua sa scada, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a anuntat luni, in urma unei intrevederi informale cu ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, ca guvernul de la Atena va achita transa scadenta in aceasta saptamana.
Un oficial grec a declarat marti ca Grecia nu va mai putea plati o transa scadenta in mai catre FMI, daca nu va reusi sa-i convinga pe oficialii din zona euro sa deblocheze noi fonduri. Guvernul de la Atena ar trebui sa ramburseze Fondului 950 de milioane de euro luna viitoare.
In 2010, Grecia a incheiat un acord cu Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pentru un imprumut in valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Potrivit planului de returnare a acestui imprumut, Grecia trebuie sa plateasca 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.
Mai multi oficiali ai Fondului s-au aratat dispusi sa renegocieze calendarul pentru returnarea imprumutului, daca Grecia accepta innoirea acordului cu FMI, posibilitate pe care guvernul de la Atena nu vrea sa o ia in calcul, potrivit Financial Times.
Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat cu creditorii internationali in 2010, insa acestia au conditionat acordarea ei de adoptarea unor reforme de austeritate. In acest sens, guvernul de la Atena a trimis saptamana trecuta oficialilor din zona euro o noua lista de reforme, estimate sa aduca 6 miliarde euro la bugetul de stat in acest an.
Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intalnesc pe 24 aprilie in cadrul unei sedinte de lucru, in care vor discuta si despre posibilitatea de a debloca noi fonduri pentru Grecia.
Randamentul obligatiunilor pe trei ani ale Greciei au scazut cu 54 de puncte de baza, la 20,08%, in timp ce randamentele obligatiunilor pe cinci ani au coborat cu 30 de puncte de baza, la 14,98%, dupa ce guvernul de la Atena a platit suma de 450 de milioane de euro catre FMI.
Intre timp, premierul Alexis Tsipras isi continua vizita la Moscova. Ieri s-a intalnit cu Vladimir Putin caruia, se pare, nu i-a cerut niciun ajutor financiar.
Suntem guvern de stanga, si daca avem de ales intre pensii si datorii, platim pensiile - spunea in urma cu cateva zile un oficial grec. Ministrul de finante a revenit ulterior si a dat asigurari ca Grecia isi va plati datoriile. E insa mai usor de zis decat de facut.
Pe langa plata de azi catre FMI, pe 14 aprilie guvernul trebuie sa gaseasca 1,7 miliarde de euro pentru platile catre bugetari si pensionari. Urmeaza apoi, la diferente de cate doua-trei zile, alte plati consistente catre Banca Centrala Europeana, creditori privati si din nou FMI.
In fata atator facturi, Grecia a lasat sa planeze amenintarea ca ar putea cere ajutorul Rusiei, in conditiile in care negocierile cu UE si FMI treneaza.
Cel care a lamurit lucrurile a fost Putin: "Grecia nu a cerut ajutor... Avem un interes de a investi in Grecia? Avem. In primul rand in infrastructura: porturi, aeroporturi, gazoducte si nu numai."
Interesul Rusiei s-a concretizat in semnarea catorva acorduri economice. Grecia i-a oferit Rusiei, la schimb, satisfactia de a auzi cum o tara membra a Uniunii Europene critica, la Moscova, sanctiunile economice impuse in timpul conflictului din Ucraina.
Tsipras isi continua astazi vizita cu un discurs la o prestigioasa universitate din Moscova si o intalnire cu presedintele Parlamentului rus.
Separat, membrii consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene urmeaza sa decida joi, intr-o teleconferinta, daca extind sau majoreaza asistenta de urgenta destinata bancilor din Grecia, care de patru luni sunt afectate de retragerile masive de depozite.
Un memorandum secret realizat de Ministerul finlandez de Finante, unul dintre cei mai duri creditori ai statului elen, ridica problema scoaterii Greciei din zona euro, daca nu va reusi sa isi respecte obligatiile asumate in programul international de sustinere in valoare de 240 de miliarde de euro. In documentul de la sfarsitul lunii martie citat de publicatia Helsingin Sanomat se arata ca Finlanda trebuie sa fie pregatita pentru posibilitatea ca Grecia sa ramana fara bani inainte de sfarsitul lunii iunie. Aceasta eventualitate ar putea conduce la situatia in care "prin acordul tacit al tarilor din zona euro sa inceapa un proces care ar avea ca rezultat excluderea Greciei din zona euro", se arata in memorandum.